Klenovecký syrec získal európsku ochranu

Tradičný syr zo stredného Slovenska sa zaradil na zoznam výrobkov s chráneným zemepisným označením. Aktuálne je na ňom desať slovenských potravinárskych produktov.

Syr
Syr, ilustračná snímka (zdroj: bl0ndeeo2/Flickr)

„Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny majú európsku ochranu,“ hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Ochranné schémy EÚ označujú výrobky s najvyššou kvalitou a môžu im teda zabezpečiť lepšiu propagáciu.

Klenovecký syrec je polotvrdý syr, údený alebo neúdený, v tvare bochníka alebo hranola. Mlieko na výrobu môže byť ovčie alebo kravské. Hotový produkt má 1 až 4 kilogramy a jeho charakteristickým znakom je vtlačený kruh, v ktorom je kríž alebo štvorlístok.

Vyrába sa tradičným salašníckym spôsobom alebo priemyselne. Záznamy o jeho vývoze do zahraničia siahajú do 19. storočia.

„Je to syr, ktorého výnimočnosť a kvalita je určovaná najmä kvalitou surového ovčieho a kravského mlieka a prirodzenou mikroflórou, ktorá sa nachádza v danej oblasti a je podmienená aj pôdno-klimatickými podmienkami,“ uvádza sa v žiadosti o zápis na zoznam chránených produktov.

Chránené zemepisné označenie (CHZO/PGI) sa teraz vzťahuje na desať slovenských potravín. Okrem tento týždeň pridaného syra sú to Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník a Žitavská paprika. Celkovo sa v európskom registri nachádza vyše 1250 položiek.

Celoeurópsku právnu ochranu požívajú aj tradičné zaručené špeciality, akými sú napríklad Bratislavský rožok, Liptovská saláma, Lovecká saláma, Spišské párky, Špekáčiky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky údený syr.

EurActiv.sk/TASR

REKLAMA

REKLAMA