Koľko vody sa spotrebuje na výrobu piva alebo čokolády?

Jednoduchými a inteligentnými rozhodnutiami môže každý podstatne znížiť spotrebu vody. Viete, koľkým spláchnutiam toalety sa rovná výroba 1 trička? Alebo ako dlho by ste museli plakať, aby ste vyrobili 1 krajec chleba?

Čokoláda
Autor: Graeme Weatherston, freedigitalphotos.net

Zástupcovia ministerstiev pre životné prostredie na neformálnom zasadnutí začiatkom júla dospeli k zhode, že politika týkajúca sa vody vyžaduje lepšiu implementáciu a integráciu do ostatných politík EÚ, predovšetkým do spoločnej poľnohospodárskej politiky a regionálneho rozvoja.

Poukázali najmä na potrebu prijať opatrenia pre efektívnejšie riadenie vodných zdrojov, zlepšenie znalostí o problematike vody, ochranu ekosystémov, väčšiu dostupnosť čistej vody, zdokonalenie manažmentu pri období sucha, podporu inovačných riešení a posilnenie globálnej spolupráce v kľúčových prioritách.

Dôležitou súčasťou informačnej kampane je webstránka Predstavte si všetku tú vodu, ktorá je súčasťou projektu Európskej komisie Generation Awake. Názorne a zábavným spôsobom sa snaží vysvetliť vodnú stopu najrôznejších produktov, ktoré každodenne spotrebujeme.

Súčasťou kampane je aj súťaž pre kreatívnych tvorcov videí, ktorá sa oficiálne začne 10. septembra.

170 litrov vody v pollitrovom pive

Viete napríklad, koľko vody sa priemerne použije na výrobu veľkého piva, chleba, čokolády, hovädzieho steaku, pizze, džínsov či topánok?

Počas výroby  veľkého piva sa spotrebuje až 170 litrov vody. Samotné varenie sa podieľa len zanedbateľnou mierou, avšak pri výpočte vodnej stopy nemožno zabudnúť na vodu použitú pri pestovaní prísad, ako je chmeľ či jačmeň. Tie sa navyše často dovážajú z celého sveta.

Spotrebiteľ tento objem môže popri nižšej konzumácii piva znížiť aj tým, že uprednostní miestne druhy piva, v prípade ak voda použitá na jeho výrobu pochádza z bohatého zdroja. Pri pohľade na Index využívania vody (Water exploitation index) sa slovenské pivo javí ako veľmi ekologická alternatíva.

 

Zdroj: Európska environmentálna agentúra

V prípade pitia kávy sa už ale nemôžeme spoliehať na domácu výrobu. V Európe sa ročne spotrebuje viac ako 3 milióny ton kávy, ktorá však pochádza z oblastí s chudobnými zásobami vody, ako je Latinská Amerika a Afrika. Niektorí jej výrobcovia sa to snažia zohľadniť a snažia sa neodčerpávať vodu z oblastí trpiacich jej vážnym nedostatkom.

Vodná stopa 1 šálky kávy je 132 litrov vody. Za zváženie stojí aj to, či by ste nemohli vymeniť jednu šálku kávy denne za šálku čaju, ktorý má omnoho nižšiu vodnú stopu.

Z Afriky, Južnej Ameriky či Ázie pochádzajú aj prísady používané na výrobu čokolády, ako kakao, cukor či sója. Priemerná vodná stopa jedinej čokoládovej tyčinky sa tak vyšplhá až na 1720 litrov vody.

K potravinám s najväčšou vodnou stopou patrí mäso, predovšetkým hovädzie. Vodná stopa 1 kg hovädzieho steaku je 15.415 litrov vody. Opäť platí, že voda, ktorú priamo vypije dobytok, tvorí len jej malú časť. Najviac vody sa spotrebuje pri pestovaní plodín, zvyčajne sóje alebo kukurice, na kŕmenie dobytka. Keď konzumujeme hovädzie mäso z dobytka kŕmeného plodinami, spotrebúvame vlastne vodu dvakrát.

Okrem vegetariánstva stránka opäť ponúka jednoduché alternatívy – pri varení omáčky na špagety môžeme namiesto mletého hovädzieho pridať viac paradajok alebo inej zeleniny a pri výbere mäsa uprednostniť také, ktoré pochádza z dobytka, ktorý  sa pásol na pastve namiesto dobytka kŕmeného sójou.

Množstvo ďalších príkladov potravín i spotrebiteľských výrobkov, rovnako ako návody pre zníženie svojej spotreby vody a informácie o súťaži nájdete na tejto webstránke.

Pozadie

Vodná stopa výrobku je celkové množstvo sladkej vody, ktorá sa spotrebuje pri jeho výrobe a používaní alebo konzumácii. Počíta sa ako súčet celkovej priamej a nepriamej spotreby vody za celý životný cyklus výrobku.

Ak napríklad kúpite vrecko zemiakov v miestom obchode s potravinami, priamo spotrebovaná voda bude voda, ktorú použijete pri ich škrabaní, umývaní a varení.

Do nepriamej spotreby vody sa započítava všetka voda použitá na produkciu zemiaku v rámci celého dodávateľského reťazca. Nepriama spotreba vody vypovedá o tom, koľko skrytej alebo „virtuálnej“ vody je potrebnej pri výrobe konkrétneho produktu alebo realizácii konkrétnej služby.

REKLAMA

REKLAMA