Trojica slovenských syrových špecialít získala ochrannú známku únie

Brusel 15. marca (TASR) – Slovensko získalo pre ďalšie tri svoje potravinárske produkty ochrannú známku Európskej únie. Európska komisia dnes ohlásila, že Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik a Tekovský salámový syr zaradila medzi produkty s chráneným zemepisným označením.

Slovenskí producenti budú môcť na obal trojice tradičných výrobkov nalepiť ochrannú známku, pokiaľ aspoň jedna fáza výrobného procesu prebehne v regiónoch, ktoré sú indikované aj v názvoch týchto potravín.

Syrové špeciality sa pridali ku kvartetu slovenských výrobkov (Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Slovenský oštiepok), ktoré sú už zapísané v registri chránených produktov a rovnako používajú štítok s nápisom i emblémom chráneného zemepisného označenia.

Slovensko tak má na zozname už spolu 13 výrobkov, šesť z nich je v skupine "zaručená tradičná špecialita", v skupine "chránené označenie pôvodu" Slovensko zastúpenie nemá.

Jediným "čakateľom" na udelenie ochrannej známky Európskej únie tak zostal už len Bratislavský rožok.

(spravodajca TASR Silvester Balog) pop

REKLAMA

REKLAMA