EÚ zaregistrovala neapolskú pizzu ako chránenú špecialitu

Rím/Neapol 5. februára (TASR) – Neapol a celé Taliansko majú dnes dôvod na oslavu. Pravá neapolská pizza je totiž odo dneška pod ochranou Európskej únie ako garantovaná tradičná špecialita.

Príslušnú úpravu podpísali vo štvrtok v sídle únie v Bruseli.

Šéf talianskeho ministerstva poľnohospodárstva Luca Zaia v Ríme reagoval na tento fakt slovami: "Je to veľké víťazstvo pre Taliansko."

Predpisy v danom prípade sú mimoriadne prísne a netýkajú sa iba prísad, ale aj samotnej výroby cesta a teploty pri jeho príprave.

Pri výrobe neapolskej pizze majú byť suroviny na cesto v pomere liter vody, 50 gramov soli, päť gramov droždia a 1,8 kg múky, k čomu treba ďalej pridať paradajky, oregano, olej, bazalku a mozzarellu.

Jej priemer nesmie presiahnuť 35 centimetrov, výška zase dva centimetre.

Múka sa musí pridávať postupne v rozmedzí desiatich minút, cesto sa musí spracovávať 20 minút.

Výrobcovia neapolskej pizze nie sú v Taliansku výnimkou. Certifikátom D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) sa môžu už z minulosti pochváliť mozzarella a parmská šunka.

Informovala agentúra APA.

5 le dem

REKLAMA

REKLAMA