Španielsko chce spoločné stanovisko EÚ k celotelovým skenerom

Madrid 14. januára (TASR) – Španielsko si počká na spoločnú pozíciu Európskej únie k používaniu celotelových skenerov, až potom rozhodne o ich prípadnom zavedení na svojich letiskách. Uviedol to dnes španielsky premiér José Luis Rodriguez Zapatero, ktorého krajina v súčasnosti predsedá EÚ.

Španielska vláda chce podľa Zapatera najskôr získať záruky, že inštalácia skenerov nenaruší právo na súkromie cestujúcich. Spoločná pozícia EÚ v tejto otázke by mala uľahčiť rozhodovanie vlád jednotlivých členských štátov, domnieva sa Zapatero.

Španielsko do 30. júna 2010 zastáva rotujúce predsedníctvo európskej dvadsaťsedmičky. Ministri vnútra a spravodlivosti krajín EÚ sa na budúci týždeň stretnú s americkou ministerkou pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanovou a budú rokovať o posilnení bezpečnosti leteckej dopravy proti hrozbám terorizmu.

Po vianočnom nevydarenom útoku na americké lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Detroitu zverejnili plány na zavedenie celotelových skenerov viaceré krajiny vrátane Británie, Holandska a USA. Niektoré členské krajiny EÚ však nepovažujú posilnenie bezpečnostných opatrení za potrebné.

2 rsc hy