Írsko dá stanovisko k Lisabonu v decembri

Írsko povie zvyšku Únie, čo plánuje robiť so zamietnutou Lisabonskou zmluvou až v decembri. Či v akčnom pláne bude figurovať druhé referendum zatiaľ nie je jasné.

“Do decembra identifikujeme potrebné kroky, ktoré bude treba urobiť budúci rok”, povedal na prebiehajúcom (15.-16. 10) summite EÚ, írsky premiér Brian Cowen. Pod očakávaným “akčným plánom” si väčšina európskych lídrov predstavuje ohlásenie druhého referenda, čo však zatiaľ nikto z írskych predstaviteľov oficiálne nepotvrdil. Názory sa rozchádzajú v otázke, či by sa prípadné druhé referendum mohlo konať ešte pred voľbami do EP, alebo až po nich.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nevylúčil, že v blízkej budúcnosti podnikne ďalšiu cestu do Írska. Lech Kaczynski, poľský prezident, sa drží svojej pozície a na stretnutí zopakoval, že sám zmluvu nepodpíše, kým Írsko dokument neratifikuje.

Íri sa zaviazali, že budú so svojimi európskymi partnermi pracovať na “prekonaní neistoty”, ktorá v sučasnosti v Únii vládne. “Som si dokonale vedomý toho, že v roku 2009 nás čakajú dôležité udalosti, ktoré vyžadujú ujasnenie s dostatočným predstihom”, cituje AFP Briana Cowena. Neistota sa predovšetkým týka európskych volieb v júni 2009 a menovania novej Komisie.

Európski lídri sa nechali počuť, že finančná kríza zdôrazňuje potrebu novej zluvy. “Niet žiadnych pochýb o tom, že kríza ukazuje, aké dôležité je pre Európu, mať stabilné predsedníctvo. Potrebujeme silné inštitúcie, aby sme vedeli reagovať na udalosti”, povedal francúzsky premiér Francois Fillon. Brian Cowen dodal, že pre Írsko je v týchto časoch dôležité, že je členom eurozóny a má tak prístup k podpore od Európskej centrálnej banky.

Írsko akceptuje fakt, že členské krajiny EÚ sa v žiadnom prípade nechcú púšťať do otvárania textu zmluvy, premiér dal ale jasne nejavo, že írski voliči budú potrebovať niektoré hmatateľné záruky. Tie by sa mali týkať budúceho zloženia Európskej komisie, obrany a írskej neutrality, sociálno-etických otázok a daní.

Komisárka Margot Wallström, identifikovala pre komunikačnú politiku EÚ niekoľko poučení z írskeho “nie” novej zmluve. Napríklad, že “emotívna” kampaň proti zmluve fungovala lepšie ako “faktická” kampaň za. Vládna kampaň neoslovovala dostatočne mladých ľudí a ženy, internet v kampani využívali takmer výlučne odporcovia zmluvy. Chybou podľa komisárky bolo, že sa nikto nevenoval vyvracaniu dezinformácií, ktoré sa v kampani šírili.

Navrhuje preto v rámci Komisie založiť úrad, ktorý by aktívne bojoval proti dezinfomáciám týkajúcich sa EÚ ako takej, prípadne konkrétne Lisabonskej zmluvy.