Supermarkety – démon zdražovania alebo dumpingu?

V Európe sa hľadá vinník za nárast cien potravín. Niektorí politici obviňujú obchodné reťazce. Poľnohospodári zasa tvrdia, že ich tlačia do dumpingových cien.

supermarket
Zdroj: www.creativecommons.org

Pozadie:

V Európe prudko rastú ceny potravín. Mlieko, maslo a cestoviny zdraželi v priemere o 20 až 25%, uviedol riaditeľ belgickej siete supermarketov Colruyt pre portál EUbusiness. V najbližších mesiacoch by mali vzrásť ceny rastlinných olejov o 30%. V Taliansku zaznamenala asociácia potravinového priemyslu Federalimentare medziročné zdraženie chleba o 7,3% a cestovín o 4,5% a ceny majú ďalej rásť.

Na Slovensku vyleteli ceny potravín najvýraznejšie v lete. Podľa údajov Štatistického úradu bola v auguste 2007 čistá inflácia v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 2,3%, z čoho potraviny zdraželi o 2,7%. V septembri 2007 stúpla inflácia na 2,8% a potraviny zdraželi o 3,8%. 

Podľa odborníkov sa ceny potravín odvíjajú prvotne od cien poľnohospodárskych produktov, ktoré tvoria vstupné zdroje aj pre živočíšnu výrobu. Výraznejší nárast cien poľnohospodárskych produktov nastal v auguste 2007. Podľa Štatistického úradu vzrástli ceny oproti júlu o 5,89%.

Otázky:

Premiér Robert Fico obvinil zo zodpovednosti za nárast cien potravín obchodné reťazce. Tvrdí, že zneužívajú postavenie na trhu a umelo navyšujú ceny: “Jeden z hlavných dôvodov, prečo pri niektorých základných potravinách išli ceny hore, je zneužívanie ekonomickej moci niektorými reťazcami,” vyhlásil v sobotu v Banskej Bystrici. Smer-SD vyzval vládu, aby konala a prinútila reťazce stlačiť ceny dolu.

Podobne reaguje aj francúzsky minister pre ochranu spotrebiteľa: “V minulosti sme videli ceny mlieka klesnúť aj o 25%, ale nikdy som nevidel, že by o 25% klesla aj cena jogurtu,” vyhlásil pre EUbusiness. V Španielsku sa aktivizujú niektoré organizácie na ochranu spotrebiteľa. Upodozrievajú veľké reťazce zo zneužívania svetového vývoja cien na umelé zdražovanie.

Experti však upozorňujú, že politici tému prekrúcajú. Riaditeľ Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva Gejza Blaas uvádza štyri hlavné dôvody nárastu cien potravín na svetových trhoch:

  • nižšia ponuka spôsobená zlou svetovou úrodou
  • dlhodobo klesajú svetové zásoby obilia
  • výroba biopalív významne zvyšuje dopyt po obilí
  • prudký rast rozvojových krajín (India, Čína) zvyšuje ich dopyt po potravinách s vyššou pridanou hodnotou

Obchodné reťazce väčšinou poskytujú na trhu najnižšie ceny. Sú na to najlepšie prispôsobené.  Využívajú výrazné množstevné zľavy, ktoré si menší obchodníci nemôžu dovoliť. To výrazne ovplyvňuje ich postavenie na trhu a vytláča menšiu konkurenciu. Zväz obchodu a cestovného ruchu SR vyhlásil, že reťazce v konkurenčnom boji často znižujú ceny na úkor vlastnej marže.

Potvrdzujú to aj poľnohospodári v prvovýrobe. Poukazujú na často dumpingové ceny, do ktorých ich reťazce nútia. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec by skôr uvítal, keby vláda tlačila na reťazce, aby nevyžadovali od dodávateľov vysoké poplatky na zalistovanie produktov, reklamu a akcie.

Pozície:

Predseda vlády Robert Fico: “Vieme, že zvyšovanie cien potravín je svetový trend. Nebudeme však rešpektovať, ak sa niekto bude na tom nabaľovať.” Situáciu by chcel riešiť tvrdším zákonom o obchodných reťazcoch. Dodal, že “tu nejde len o ľudí, ale aj o strategické záujmy štátu. Ak niekto umelo navyšuje takéto ceny, ohrozuje zámer vlády a celej krajiny pristúpiť k zavedeniu eura v januári 2009, pretože zvyšovanie cien potravín môže mať negatívny vplyv na mieru inflácie.”

Gejza Blaas, riaditeľ Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva uvádza ako hlavný dôvod zdražovania potravín situáciu na svetových trhoch. Očakáva, že situácia sa ešte v najbližších dvoch rokoch nezmení, ale potom sa svetové ceny stabilizujú. Vychádza z predpovedí OECD.

Jozef Ordonáš, Zväz obchodu a cestovného ruchu SR: Tvrdenia premiéra Roberta Fica ostro odmieta: “Sú to práve reťazce, ktoré tlačia na čo najnižšie ceny.” Zväz aktuálne zhromažďuje od obchodníkov štatistické dáta. Chce tak dokázať, že “za posledných sedem rokov bol vývoj cien minimálne v deviatich mesiacoch deflačný.”

Ivan Oravec z SPPK potvrdzuje, že obchodné reťazce sústavne tlačia na prvovýrobcov, aby dodávali potraviny za čo najnižšie ceny: “Často sú ich podmienky na hranici prežitia, napríklad pre pekárov.” Uvítal by zmenu zákona o obchodných reťazcoch, ale nie v zmysle obmedzovania ich zisku. Dodáva, že reťazce by mali sami “citlivo zvážiť svoj rabat v čase, keď rastú svetové ceny potravín.” Tvrdí, že prvovýroba bola za prvý polrok 2007 v strate 3,5 mld, zatiaľ čo obchodný sektor vykázal celkový zisk 36 mld.

Mariann Fischer Boel, eurokomisárka pre poľnohospodárstvo tvrdí, že nie je dôvod na paniku: “Už 20 rokov sú ľudia zvyknutí na ceny potravín, ktoré stále klesajú. Aj keď sa aktuálne cena obilia zdvojnásobila, nevidím žiadny dôvod na celoeurópsky poplach,” vyhlásila v rozhovore pre nemecký Spiegel. Komisia už prijala potrebné opatrenia – uvoľnila obmedzenia na poľnohospodársku produkciu. Komisárka Fischer Boel vkladá nádej najmä do nových členských štátov únie: “Vidíme veľký potenciál v nových členských štátoch. Na východe je ešte množstvo nevyužitej pôdy.”

REKLAMA

REKLAMA