Pôvod mäsa v Európe zostáva nejasný

Členom parlamentného Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) sa nepáči nový návrh Európskej komisie na označovanie mäsa. Ten údajne neodráža záujmy konzumentov.

Po nedávnych potravinárskych škandáloch vzrástol záujem spotrebiteľov o jasne preukázateľný pôvod mäsa. Poslanci EP však vravia, že nový návrh by sa stanovil pravidlá, ktoré by zavádzali spotrebiteľa.

Komisia chce označiť miesto chovu a porážky zvierat určených na výrobu mäsových výrobkov. Na označenie miesta chovu v členskom štáte únie by pritom mali stačiť iba štyri mesiace pre bravčové mäso a iba mesiac pre hydinu.

Povinné označenie pre miesto narodenia hospodárskeho zvieraťa, ktoré žiadal Európsky parlament, ale Komisia už nenavrhla.

„Chceme povinné označenie miesta narodenia, chovu aj porážky pre všetko mäso, presne tak, ako to už máme pri hovädzom mäse“, povedala britská europoslankyňa Glenis Willmott z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), ktorá uznesenie výboru vypracovala.

„Umožnilo by to spotrebiteľom vidieť, ako ďaleko zviera cestovalo a či sa nachádzalo v krajinách s dobrými životnými podmienkami pre chov zvierat. Zhoda, ktorú dosiahli Komisia a členské štáty, pre nás nie je prijateľná, a čo je najdôležitejšie, je neprijateľná aj pre spotrebiteľa“, dodala poslankyňa.

Poslanci ďalej pripomenuli, že pôvod mäsa je po nedávnych potravinových škandáloch v centre záujmu zákazníkov. Podvodné nahrádzanie hovädzieho mäsa konským mäsom ukázalo, že prísnejšie pravidlá pre sledovateľnosť pohybu aj pre informovanosť spotrebiteľa sú zároveň potrebné aj vyžadované.

„Spotrebitelia chcú presne vedieť odkiaľ sa vzalo mäso na ich tanieri. V súčasnej dobe táto téma rezonuje aj v Európskom parlamente. 90 % spotrebiteľov, ktorí chcú poznať pôvod ich mäsa, nezaujímajú čiastkové informácie, chcú úplný obrázok“, povedala generálna riaditeľka Organizácie európskych spotrebiteľov (BEUC) Monique Goyens.

„Ak máme obnoviť dôveru v potravinárskom sektore, a konkrétne na trhu s mäsom, nie je žiadny dôvod prečo by mali mať spotrebitelia len čiastočnú predstavu o pôvode ich mäsa.“ Monique Goyens tiež spochybnila tvrdenie Európskej komisie, že by kvôli tomu vzrástli ceny.

Podľa Camille Perrin z BEUC k „poučeniu z minuloročných škandálov neprišlo, keďže niektorí podvodníci sú stále ochotní riskovať“.

Členovia výboru pre životné prostredie dodali, že Komisia by mala nariadenie stiahnuť a vypracovať revidovanú verziu, ktorá by zahŕňala povinnosť označovať miesto narodenia.

Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša poslanci EP „vyjadrili to, čo si myslíme aj my na Slovensku“. Pri označovaní pôvodu mäsa by sa nemali hľadať výnimky, voči spotrebiteľovi musia byť výrobcovia aj obchodníci otvorení“, dodáva Bíreš v rozhovore pre denník Pravda.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA