Bitka o vodku vrcholí: Poliaci chránia „klenot“ za každú cenu

Zajtra bude EP hlasovať o nariadení o označovaní alkoholických nápojov. Návrh už dlhšie púta na seba veľkú pozornosť médií, keďže ide o spor členských krajín EÚ o spôsob výroby a označovania vodky. Poliaci lobujú a trvajú na prísných pravidlách. Teda nedopustiť, aby vodkou bolo „čokoľvek“, má podobnú arómu a množstvo alkoholu.

vodka
Vodka - Miešaná vodka?

Pozadie

V januári poslanci na rokovaní Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) EP zamietli návrh Komisie (z 21. decembra 2005) na tri rôzne klasifikácie liehovín v súlade s vymedzenými kritériami výroby a označovania: liehoviny, osobitné liehoviny a iné liehoviny.

Britskí konzervatívci sa tešili z úspechu jedného zo svojich pozmeňovacích návrhov k označovaniu vodky. Podľa Komisie by vodkou mali byť výlučne  liehoviny vyrobené z obilia alebo zemiakov, prípadne z melasy (cukrová repa).

Podľa januárového stanoviska výboru EP sa môže vyrábať aj z ovocia, čo však bude potrebné uviesť na etikete. Ak sa použije viacero ingrediencií, musí byť označená ako „miešaná vodka“, respektíve ako “vodka vyrobená z ….” .

Správu o vodke Parlament mal schvaľovať v marci 2007, stanovisko Rady sa očakávalo v apríli.

Poľsko sa citi byť veľmi dotknuté, keď mu Európska únia siahla na jeho alkohol z niekoľkostroročnou tradíciou a lobuje do poslednej chvíli. 

Otázky: 

  • Čo je vodka?

Štáty z “vodkového pásu” v EÚ tvrdia, že sa jedná výučne o alkohol vyrobený z obilnín alebo zemiakov, pričom niektorí sú ochotní akceptovať aj melasu z cukrovej repy. V súčasnosti sa však vodka vyrába aj z hrozna či ovocia.  

“Najstaršie písomné zmienky o vodke pochádzajú z 15. storočia z Poľska”, uviedol poslanec Bogdan Golik (PES) na dnešnej tlačovej konferencii v Štrasburgu. Ruské dokumenty sú o 100 rokov mladšie, dodáva. “Podľa platných predpisov možno vodku vyrábať z akýchkoľvek poľnohospodárskych surovín, čo považujú Poliaci za veľkú krivdu, upozorňuje poľská europoslanec. Dokonca to ide aj tak ďaleko, že ” sa vyrába z poľnohospodárskeho odpadu, či pakistanského špiritusu.”  

Každý štát Únie má tak vlastný recept. Poliaci produkujú vodku z raže a zemiakov, Fíni z jačmeňa, Švédi z pšenice a ostatní z melasy cukrovej repy, hrozna či ovocia.

  • Tábory vodky: konzervatívci vs. liberáli

Kvôli definícii vodky sa členské štáty zoskupili do dvoch táborov. Hrozí, že sa nebudú pri hlasovaní rešpektovať ani pravidlo hlasovaním s líniou príslušnej frakcie.

Šesť krajín – “vodkoví konzervatívci” (Poľsko , Švédsko , Fínsko , Estónsko , Lotyšsko a Litvu) za prijateľné suroviny považuje len obilniny, zemiaky a prípadne melasu z cukrovej repy. Tieto krajiny sa pritom opierajú o tvrdenie, že suroviny majú vplyv na samotnú chuť tohto nápoja. Do úvahy treba navyše vziať aj stáročnú tradíciu výroby. Pozícia tejto “šestky” je na trhu EÚ pomerne silná. Spoločne sú zodpovední za 70 percent výroby vodky v EÚ a za 64 percent jej spotreby.

Iné štáty EÚ oponujú. Tvrdia, že z chute nemožno zistiť pôvodnú surovinu, pretože po destilácii je vodka “bez chuti”. Prísna definícia vodky by im navyše spôsobila nemalé obchodné straty.

  • Vodkový biznis: USA hrozí žalobou na WTO

Predaj vodky na svetovom trhu predstavuje asi 9,5 mld. eur (12 miliárd USD) ročne a celková spotreba je asi 4,5 miliárd litrov za rok. Rekordérmi v pití sú Rusi, ktorí sa na celkovej spotrebe podieľajú 57%, Európania vypijú zhruba 11%.

Potenciálny spor však hrozí prerásť harnice Únie. Spojené štáty, ktoré vodku dovážajú aj vyvážajú, používajú na jej výrobu cukrovú trstinu. Striktne vymedzená definícia surovín by amerických výrobcov mohla pripraviť o nemalé zisky. Americkí predstavitelia už naznačili, že v takomto prípade by celý prípad považovali za neoprávnenú prekážku v obchodovaní a schválený predpis by napadli na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
 
Odvetvie výroby liehovín je kľúčovým sektorom priemyslu v EÚ , a to pre výrobcov, ako i spotrebiteľov. Nariadenie má spojiť dve v súčasnosti platné právne úpravy a vyhovieť tak medzinárodným štandardom, pričom sa majú zohľadniť a zachovať  tradičné postupy používané pri výrobe liehovín a zvýšiť sa požiadavky na ochranu spotrebiteľov. Európskym výrobcom to má napomôcť zachovať si svoju pozíciu na svetovom trhu. 

  • Schnellhardtov kompromis

Európska komisia predložila návrh nariadenia ešte v decembri 2005. Koncom januára 2007 sa členovia Výboru EP pre životné prostredie dohodli na riešení – Schnellhardtovom compromise (podľa nemeckého poslanca Hosrta Schnellhardta (EPP-ED)). Podľa toho by etiketa na vodke z obilnín, zemiakov alebo melasy zostala nezmenená, výrobok z ostatných surovín by niesol označenie “vodka vyrobená z” a nasledovala by pôvodná ingrediencia. Veľkosť názvu ingrediencie na etikete by pritom v porovnaní s veľkosťou nadpisu “vodka” mala byť aspoň dvojtretinová.

Pred pár týždňami vznikla nova dohoda. Z definície pravej vodky by vypadol alkohol vyrobený z melasy a pri výrobe ostatných druhov vodiek by veľkosť písma na etikete nehrala žiadnu úlohu.

Niektorí zástupcovia tradičných vodkových štátov preto už avizovali, že na plenárnej schôdzi predložia nové pozmeňovacie návrhy za účelom sprísnenia definície vodky.

  • Poľský agrolobing za "wódku"

Do Parlamentu na pomoc pri získavaní hlasov poslancov vyslalo Poľsko viceministra pôdohospodárstva Sebastiana Filipek – Kaźmierczaka, Andrzeja Szumowskeho, predsedu združenia poľských výrobcov vodky (Polish Vodka Association) a aj šéfa Poľnohospodárskej rady Poľska Kuczyńského.

Ich aktivit zastrešuje poľský europoslanec Bogdan Golik (PES), ktorý poriada v predvečer hlasovania „koštovku“ poľských bio-produktov, vrátane destilátov. Vodku si ctia poľskí producenti “ako pýchu svojej organickej agroprodukcie”.

  • Alkoholová geografia: Vodkové, pivné a vinárske štáty

Rozdelenie názorov v tejto otázke výrazne kopíruje aj geografické oblasti Európy. Vodkové štáty sa nachádzajú predovšetkým v severnejších oblastiach EÚ. 

  • Vodka a či „Odka“ 

To znamená, že kým vodka vyrábaná zo zemiakov a obilia bude niesť jednoduchý názov VODKA, iné typy vodky vyrobené napr. z ovocia budú označované ako “VODKA VYROBENÁ Z (názov produktu)”. 

Krajiny “vodkového pásu” však požadujú, aby sa táto definícia ešte viac sprísnila s tým, že za vodku by boli považované jedine liehoviny vyrobené zo zemiakov, pšenice či cukrovej repy. Ostatné liehoviny by sa podľa nich týmto názvom nemali označovať vôbec.

Pred naším vstupom do EÚ vznikol podobný problém s označovaním rumu, ktorý tiež upravuje nariadenie EÚ. A tak máme miesto tuzemnského rumu “tuzemák”, “um” a podobne.

Pozície: 

Podľa súčasných predpisov možno vodku vyrábať z akýchkoľvek poľnohospodárskych surovín, pričom každý štát Únie má na jej produkciu vlastný recept. Poliaci ju produkujú z raže a zemiakov, Fíni z jačmeňa, Švédi z pšenice a iní z melasy cukrovej repy, hrozna či ovocia.  Slovensko vodku vyrába zo zemiakov a obilia.

Pôvodný návrh nariadenia z dielne EK navrhoval uvedenú definíciu ponechať, EP a Rada sa rozhodli spomínané podmienky sprísniť. 

Podľa kompromisného návrhu, o ktorom bude plénum hlasovať, má byť vodka definovaná ako “liehovina vyrobená výhradne z etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu, ktorý sa získava kvasením buď zo zemiakov alebo obilia, alebo z iných poľnohospodárskych surovín”,  destilovaných presne vymedzeným spôsobom. V prípade vodky vyrábanej z produktov iných než zemiaky či obilia však musí byť jej pôvod (surovina) jasne vyznačená na obale fľaše. 

Podľa informácii signalizovaných Horstom Schbellhardtom (EPP-ED, DE) je možná dohoda už v prvom čítaní. 

John Bowis (EPP-ED), konzervatívny britský eurposlanec uviedol v januári 2007: „Vodka vo Veľkej Británii bude naďalej rovnako jednoducho označená. Pokus Poliakov a Škandinávcov obmedziť toto označenie len vlastné produkty, stroskotal.“ 30 % britskej vodky sa vyrába z cukrovej melasy, ktorá sa nepoužíva v krajinách s tradičnou výrobou. Pri výrobe vodky prechádza alkohol destiláciou až kým neobsahuje 1 % aromatických látok, ktoré sú vo whisky alebo koňaku; následne sa to riedi vodou. Poslanci určili pre vodku obsah minimálne 37,5 % alkoholu. 

Pri hlasovaní v pléne budú tento “kompromis” bojkotovať poslanci z krajín so silnou tradíciou produkcie vodky (Poľsko, pobaltské krajiny a krajiny Škandinávie). Tí naznačili, že pri ich zámeroch ich pravdepodobne podporia aj niektorí europoslanci zo Slovenska, Slovinska či Maďarska.

Bogdan Golmik (PES,PL) dnes pre EurActiv dodal, že poslanci by mali hlasovať hlavne podľa “svoje duše a v prospech európskeho spotrebiteľa”. Podľa neho je to plne legitímne, keď Poliaci si chránia vodku, ktorá je pre nich to, “čo je šampanské a koňak pre Francúzov, whiskey pre Britov”. A Poliaci si “neberú  právo poučovať tieto národy, ako majú vyrábať ich destiláty”.   

Slovenskí producenti sa už minulosti vyjadrili, že tlaku na sprísnenie definície vodky sa neobávajú, pretože ju vyrábajú z “pravých surovín”. 

Fínsky europoslanec Lasse Lehtinen (PES) v tejto súvislosti uviedol: “Ide o bitku ‘regiónu vodky‘ proti ‘regiónu vína‘. Medzi nimi pritom leží ‘región piva‘, ktorý to napokon celé rozhodne.”

Ďalší Fín v EP, Alexander Stubb (EPP-ED) sumarizuje pred hlasovaním v Parlamente tri dôvody, prečo má byť vodka len vodkou. 1. je historická tradícia výroby, 2. je rovnaké zaobchádzanie vzhľadom na záväzky dané Fínsku pred jeho vstupom do EÚ v 1995, keď sa im prisľúbila možnosť chrániť vodku a 3. je finančný, keďže krajiny “vodkového pásu” sa podiľajú na 70% výroby.

Boguslaw Sonik (EPP-ED) argumentuje tým, že Poľsko uznalo, že víno môže byť len výrobok z hrozna a Poľsko po svojom vstupe 2004 prestalo vínom označovať svoje ovocné vína. To isté, dodáva Sonik, spravili Česi a Slováci s ich “rumom”.

Miroslav Mikolášik (EPP-ED) podporil na vystúpení v EP, aby sa dôsledne dodržiavala ochrana tradičných liehovín. V prípade, ak sa ako vodka bude označovať aj “druhotriedny a treťotriedny alkohol, ktorý je vyrábaný z banánov a z rôznych iných druhov ovocia” bude spotrebiteľ “pomýlený, že konzumuje vodku, a prestane kupovať tento produkt. Poškodí to poctivých výrobcov, ktorí tradíciu dodržiavajú a ktorí vyrábajú vodku výlučne zo suroviny, ktorá tomu zodpovedá.”

Irena Belohorská (Nezaradení) tiež apelovala na EÚ-15, aby k ochrane “vodky” pristupovali rovnako, ako k iným tradičným liehovinám. “V štátoch východnej Európy bola stáročia vodka definovaná ako liehovina, ktorá sa vyrába z obilia, zo zemiakov, prípadne z melasy z cukrovej repy. Opakujem, keďže vodka je doménou krajín východnej Európy, a nie krajín západnej Európy, žiadam kolegov z ostatných štátov, aby rešpektovali túto definíciu a nerozširovali ju na nápoje, ktoré sú ochutené rôznymi citrusmi a podobne. Pre tieto a iné nápoje, ktoré sú doménou výroby iných štátov, sa musí nájsť iné označenie, aby sme sa vyhli predovšetkým zavádzaniu zákazníka.”

Aktuálny vývoj a ďalšie kroky: 

  • 18. júna 2007: diskusia o nariadení v pléne
  • 19. júna 2007: hlasovanie o nariadení v pléne
  • 2007-2010: v prípade prechodných období sa europoslanci s Radou dohodli na troch rokoch, ktoré by mali dať členským krajinám dostatok času na prispôsobenie sa novým pravidlám.
  • 28. – 29. júna 2007: Prejednanie nariadenia v Rade

REKLAMA

REKLAMA