Kvôli nekvalitným potravinám zvoláva Fico summit V4

Slovensko chce európsku legislatívu, ktorá by rôzne zloženie pre rovnaký produkt na jednotnom trhu zakázala. Potravinárska komora Slovenska hovorí o "necitlivom" otvorení témy.

Na slovenský trh sa dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. Uviedol to včera na brífingu predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) za účasti šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS).

Dvojaká kvalita

“Zistili sme rozdiely, pokiaľ ide o zloženie vo všetkých výživových údajoch. Zistili sme rozdiely v množstve mäsa vo výrobku, v množstve pevného podielu v syroch, zistili sme tiež rozdiely vo vzhľade, farbe, textúre a v chuti, ako aj v množstve konzervantov alebo pridaných látok, ktoré nazývame E-čka. Nehovoriac o tom, že sme zistili rozdiely aj v spôsobe balenia,” spresnil premiér v reakcii na nedávne zistenia MPRV ohľadom tzv. dvojakej kvality potravín.

Matečná 14. februára informovala, že takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú v SR. Nadnárodní výrobcovia či značky tak podľa nej vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Fico: Je to neakcpetovateľné

Podľa Fica je neakceptovateľné, aby nadnárodné spoločnosti dovážali na územie postkomunistických krajín výrobky, ktoré sú menej kvalitné ako tie, ktoré v tom istom obale a pod tým istým názvom tieto spoločnosti privážajú na pulty obchodov v západnej Európe.

“Hneď potom, ako nás pani ministerka Matečná na rokovaní vlády informovala, sme spustili diplomatickú iniciatívu vo vzťahu ku krajinám V4, ktorých sa tento problém týka. Ostatné tri krajiny V4 mi už potvrdili, že sú pripravené zúčastniť sa na samite krajín V4 na úrovni premiérov, ktorého cieľom bude veľmi jasne naznačiť Európskej komisii (EK), že takéto praktiky nemienime tolerovať. Budeme žiadať od EK, aby v čo najkratšom čase prijala príslušnú legislatívu, ktorá nebude umožňovať praktiky, ktoré ponižujú občanov Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky,” informoval.

Občianska (vládna) inciatíva?

“Ak hovorím za Slovensko, nemôžem vylúčiť, že by slovenská vláda iniciovala tzv. občianske referendum (iniciatívu) podľa európskych predpisov, kedy 1 milión občanov podpíše konkrétne petičné hárky a EK je povinná v zmysle príslušných predpisov začať legislatívne práce. Nikto nemá záujem, aby sme sa v EÚ delili na ľudí prvej alebo druhej kategórie,” povedal Fico.

Európska občianska iniciatíva je niečo, čo môže spustiť len občiansky výbor zložený zo štátnych príslušníkov aspoň 7 krajín. V prípade, že vyzbiera dostatok podpisov, Európska komisia má povinnosť sa ňou zaoberať, ale nie je viazaná predložiť aj legislatívny návrh.

Informoval, že navrhol, aby sa samit krajín V4 ohľadom témy dvojakej kvality konal už budúci týždeň. “Sú stanovené dva, tri alternatívne termíny jeho konania v Poľsku. Čakáme už na potvrdenie termínov,” dodal predseda vlády. Poľsko je aktuálne predsedajúcou krajinou V4.

“Nemôžeme pripustiť, aby občania našej krajiny boli považovaní za občanov inej, druhej kategórie. Mojím cieľom bolo ukázať a dokázať, že potraviny, ktoré sa do SR dovážajú cez nadnárodné spoločnosti, majú síce rovnaký obal, ale rôzny obsah,” doplnila Matečná.

Európska komisia už viackrát v minulosti na podobné zistenia reagovala s tým, že ak firmy predávajú na rôznych trhoch produkty s rôznym zložením je to z hľadiska v súčasnosti platných európskych pravidiel v poriadku.

Poľnohospodári sa tešia

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) privítala iniciatívu predsedu vlády.

“Laboratórne testy v certifikovaných laboratóriách preukázali, že sa na Slovensko dovážajú niektoré potraviny nadnárodných potravinárskych firiem druhej, horšej kategórie,” zdôraznil Matej Korpáš z tlačového odboru SPPK. SPPK to podľa neho pokladá za zavádzanie slovenského spotrebiteľa.

“Nevidíme dôvod, prečo by mal práve slovenský spotrebiteľ konzumovať potraviny s väčším množstvom konzervantov a pridávaných látok, nižším obsahom mäsovej zložky, či nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru. Nadnárodný výrobcovia takýmto spôsobom vytvárajú v jednotnom európskom trhu rozdielne triedy spotrebiteľov,” podčiarkol Korpáš.

Riešením problému dvojakej kvality potravín vytvorením európskej legislatívy by mohlo podľa SPPK dôjsť k zamedzeniu dovozu niektorých potravín síce v rovnakom obale, ale v rozdielnej kvalite. “SPPK opätovne apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby sa pri kúpe pozornejšie zaoberali pôvodom potravín, ktoré vkladajú do svojho nákupného košíka,” zdôraznil.

“Zárukou kvality, bezpečnosti a čerstvosti sú aj naďalej slovenské, regionálne potraviny vyrobené z domácich surovín, navyše pod stálou kontrolou a bez škandálov, na rozdiel od niektorých zahraničných, ktoré sa k nám dovážajú v horšej kvalite a zároveň znečisťujú životné prostredie takzvanou uhlíkovou stopou, keď cestujú tisícky kilometrov, aby sa dostali na náš trh,” dodal Korpáš.

Kvalitných potravín je vraj dosť

Potravinárska komora Slovenska (PKS) v reakcii na štvrtkový briefing premiéra ubezpečuje slovenských spotrebiteľov, že v obchodoch na Slovensku je dostatok kvalitných potravín porovnateľných s trhmi pôvodných členských štátov EÚ-15. Uviedla to pre TASR riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Nesprávna interpretácia výsledkov porovnania môže podľa Halgašovej u spotrebiteľa vyvolať dojem, že tovar v rakúskych obchodoch je kvalitnejší a paradoxne prispieť k nákupnej turistike. “PKS s poľutovaním konštatuje, že predstavitelia vlády nevyužili možnosť prediskutovať tému rozdielnej kvality potravín s predstaviteľmi potravinárskych podnikov a PKS,” poznamenala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

PKS podľa nej zastáva názor, že cesta k zlepšeniu postavenia domácich producentov potravín nevedie cez paušálne znevažovanie potravín nadnárodných výrobcov predávaných na slovenskom trhu, ale prostredníctvom vybudovania silného a konkurencieschopného potravinárskeho priemyslu a ekonomického posilnenia spotrebiteľa.

“V prípade porovnania vykonaného ministerstvom pôdohospodárstva ide aj o výrobcov, ktorí sú na Slovensku významnými zamestnávateľmi a tvoria dôležitú súčasť slovenského potravinárskeho priemyslu. Vyrábajú kvalitné potraviny, ktoré vo vysokom štandarde realizujú na trhoch EÚ a prispievajú k dobrému menu slovenského potravinárstva,” upozornila Halgašová.

Problém otvorený ministerstvom pôdohospodárstva sa podľa PKS preto nedotýka len potravinárskych spoločností, ale aj výrobcov automobilov, elektroniky a iného tovaru na Slovensku, ktorí uplatňujú politiku kvality a cien diferencovanú v závislosti od potrieb jednotlivých trhov. “Necitlivé otvorenie témy by mohlo spôsobiť neistotu v otázke podpory ich podnikania na Slovensku a záujmu o vytváranie priaznivého prostredia pre zahraničných investorov,” dodala riaditeľka PKS.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA