Bezpečnosť potravín v Európe – príklad pre svet?

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že industrializácia a medzinárodný obchod urobili zo škodlivých potravín globálnu hrozbu.

Včerajší Svetový deň zdravia venovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) bezpečnosti potravín. Predstavila prvé závery rozsiahleho výskumu o chorobách z potravín, ktorý zverejní v októbri 2015. Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová pri tejto príležitosti vyhlásila, že zmeny v globalizovanom svete znásobili možnosti kontaminácie jedla vírusmi, baktériami, chemikáliami a parazitmi.

„Miestne ohrozenie bezpečnosti potravín sa môže rýchlo stať medzinárodnou hrozbou. Vyšetrenie pôvodu alimentárnych ochorení je oveľa zložitejšie, ak jediný tanier alebo balenie potravín obsahuje ingrediencie z viacerých krajín,“ povedala Chanová.

Len v roku 2010 si nevyhovujúca strava celosvetovo vyžiadala 351 tisíc obetí. Najčastejšími pôvodcami úmrtí sú baktérie Salmonella Typhi a E. coli a norovírus. Nežiaduce látky sa navyše môžu objaviť kedykoľvek – pri zbere, transporte, skladovaní alebo pri koncovom predaji.

Najproblémovejšími oblasťami sú Afrika a niektoré časti juhovýchodnej Ázie. WHO preto vyzýva na budovanie cezhraničných systémov potravinovej bezpečnosti aj spoločného povedomia.

Stoji EÚ mimo ohrozenia?

Predstavitelia Európskej únie tvrdia, že 500 miliónov spotrebiteľov na vnútornom trhu má k dispozícii najlepšie potraviny na svete. Eurokomisári Vytenis Andriukaitis a Neven Mimica uviedli v spoločnom vyhlásení, že tunajšie štandardy sú normou, ktorú chcú krajiny inde nasledovať.

Podľa údajov Komisie únia za posledných 5 rokov vyškolila 48 tisíc nových kontrolórov. Iba za rok 2014 investovala do ich vzdelania vyše 18 miliónov eur.

WHO však v rámci ekonomických dopadov škodlivých potravín pripomenula aj vypuknutie nákazy E. coli v Nemecku v roku 2011. Tá nemecké hospodárstvo stála minimálne 1,3 miliardy dolárov (takmer 1,2 miliardy eur).

Bezpečnosť potravín je tiež dôležitým aspektom rozvojovej spolupráce. Komisári vravia, že EÚ určuje trendy aj v tomto smere. Za poslednú dekádu malo z rôznych programov únie ťažiť 46 miliónov ľudí v tretích krajinách. [EurActiv.com, 7. 4. 2015]

Samotnú EÚ v poslednom období najviac zaujímali riziká spojené s pestovaním geneticky modifikovaných plodín, pôvodom potravín (najmä mäsa a masových výrobkov) a pesticídmi.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA