Dvojakú kvalitu potravín majú v rukách národné inšpekcie

Európska komisia uznáva, že problém existuje, ale nebude sa riešiť novou celoeurópskou legislatívou.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Metečná ohlásili v piatok na tlačovej konferencii spoločné iniciatívy v téme tzv. dvojitej kvality potravín.

Ide o situáciu, na ktorú nedávno znova upozornili odborné testy, kedy sa pod rovnakým obchodným názvom a obalom predávajú produkty odlišného zloženia v rôznych krajinách.

Čítajte Denník N: Porovnali potraviny rovnakej značky u nás a v Rakúsku, polovica mala iné zloženie

Webstránka a pracovná skupina

Ministerka Matečná považuje problém za zavádzanie spotrebiteľa, neprijateľné na jednotnom európskom trhu.

Spolu s českou eurokomisárkou Jourovou ohlásili vytvorenie pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov krajín, ktorých sa problém týka. Má zmapovať hĺbku problému a informovať, ako členské štáty tak aj Európsku komisiu.

Jej výstupy sa budú zverejňovať aj na špeciálnej webstránke, kde spotrebitelia nájdu informácie o tom, ktoré produkty sú predávané v rôznych krajinách.

Neférová obchodná praktika

Eurokomisárka Jourová informovala, že Komisia pripravuje právne stanovisko, ktoré by podoprelo argument, že prax rozličnej kvality napĺňa definíciu neférovej obchodnej praktiky.

„Hĺbka problému v niektorých krajinách naznačuje, že niektorí výrobcovia nezaznamenali, že železná opona spadla už pred x rokmi,“ povedala eurokomisárka.

Komisárka zároveň mierni očakávania od európskej úrovne a tvrdí, že riešenie problému majú v rukách predovšetkým obchodné inšpekcie v jednotlivých krajinách.

Európska komisia kompetencie nemá

Európska komisia priame kompetencie nemá.

„Nedávno som o takú právomoc požiadala a členské štáty ma s tým poslali späť,“ hovorí Jourová.

Podľa nej ale EÚ už teraz má zadefinované vysoké štandardy na ochranu spotrebiteľov a je nutné ich použiť a vynútiť a to aj v tomto prípade.

„Je to úloha obchodných inšpekcií v krajinách, ktorých sa to týka.“

Nutella – východ

V ideálnom prípade by komisárka očakávala, že výrobcovia kvalitu dorovnajú v celej EÚ. Za druhý najlepší scenár označila to, ak výrobcovia v názve uvedú, že výrobok sa líši, „napríklad Nutella východ.“

Na margo výzvy slovenského premiéra Roberta Fica, aby Komisia prišla s novou legislatívou Jourová odpovedá, že problém zníženej kvality potravín nie je problém celej Európy.

„Neviem, ako by tá legislatíva vyzerala. Vidím, že legislatívu už máme, ktorá má potierať neférové obchodné praktiky a zavádzajúcu reklamu. Treba to vynucovať.“

Čítajte: V4 Spoločne odsúdi dvojitú kvalitu potravín

Tri druhy reakcií

Problém podľa reakcií rozdeľuje členské štáty v EÚ momentálne do troch skupín, opisuje situáciu Jourová. Jednak sú to štáty z Vyšehradskej skupiny, Chorvátsko či Bulharsko, ktoré chápu problém a cítia sa ním diskriminované; ďalšia asi tretina štátov, ktoré doma problém nemajú, ale chápu ho a súhlasia, že by sa mal riešiť a tie, ktoré boli prekvapené, že problém existuje a „bude chvíľu trvať, kým pochopia, že to treba riešiť“.

Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy hovorí, že Slovensko má jednu z najlepších legislatív v oblasti ochrany spotrebiteľa a kvality potravín v EÚ. Podobne ako ministerka Matečná aj on pripomína, že v tomto prípade ale nie je reč o zdravotne závadných potravinách.

Jourová hovorí, že národné rámce poznajú možnosť sankcií, ale tie nie sú harmonizované v EÚ. Inšpekcie sa líšia aj v kompetenciách, spravidla podľa toho, ako je náročný spotrebiteľ v danej krajine.

REKLAMA

REKLAMA