Europoslanci si posvietia na výrobu kebabov

Európsky parlament by mohol zamietnuť návrh Európskej komisie, ktorá navrhuje povoliť prítomnosť niektorých fosfátov v mäse. Zakazovať kebab sa ale nechystá.

Hoci niektoré medializované informácie hovoria o tom, že Brusel sa chystá zakázať výrobu alebo predaj kebabu, nie je to pravda.

Kebab, rozlične pripravované mäsové jedlo, pochádzajúce z Blízkeho východu, ktoré sa pripravuje z baraniny, jahňaciny, teľaciny, hydiny alebo hovädzieho mäsa, sa v ostatných rokoch stal obľúbenou pochúťkou aj v Európe. Jeho príprava a najmä prísady v podobe niektorých fosfátov ale znepokojujú európskych zákonodarcov.

Výboru pre verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) v Európskom parlamente sa v utorok, 4. decembra, znepokojujúco vyjadril o návrhu Európskej komisie. Europoslanci namietajú, aby európska exekutíva povolila využívanie  kyseliny fosforečnej, di a trifosfátov a polyfosforečnanov (E 338-452) v mäse na kebab.

Expert z Komisie: Ak budeme kupovať výrobky nižšej kvality, nemôžeme očakávať, že z predajní zmiznú

Dve štúdie vs. Európsky orgán pre bezpečnosť potravín

Fosfátové prísady v potravinách sa využívajú na zadržiavanie vody  a ochranu chuti. Európske pravidlá ich používanie do mäsových výrobkov a jedál vo všeobecnosti nepovoľujú, no v ostatnom čase sa hromadia výnimky.

Podľa nemeckej štúdie z roku 2012, o ktorú svoje rozhodnutie oprel aj parlamentný výbor, sa používanie fosfátových prísad spája s rizikom kardiovaskulárných chorôb. „Vzhľadom na vysoký počet kardiovaskulárnych chorôb a potenciálne škodlivý efekt, spôsobený fosfátovými prísadami v potravinách, by verejnosť mala byť informovaná o tom, že pridaný fosfát poškodzuje zdravie,“ uvádza sa v štúdii.

K podobným záverom došli aj vedci v roku 2013. Americká štúdia sa zamerala na spojenie medzi príjmom fosforu a úmrtnosťou u zdravých dospelých Američanov. Aj v tomto prípade bolo pri vysokých koncentráciách potvrdené zvýšené riziko chorôb.

Šéf FAO: Do roku 2030 bude polovica ľudstva trpieť zlou výživou

Európsky orgán pre bezpečnosť potravín (EFSA) však vo svojom vyhodnotení tvrdí, že „nie je jasné, či zvýšené kardiovaskulárne riziko, pozorované v týchto štúdiách, možno pripísať rozdielom vo výžive fosforu vo všeobecnosti alebo vo forme fosfátových prísad a hladín fosfátov v sére“.

Podľa európskeho nariadenia má EFSA prehodnotiť používanie fosfátov v potravinách do konca budúceho roku.

Európsky parlament kebab nezakazuje

Agentúra Associated Press informovala, že podľa niektorých predajcov by bola táto legislatíva diskriminujúca, nakoľko sa podobné prídavky používajú aj v rozličných druhoch párkov a klobások.

Niektorí sa obávajú, že by odmietnutie návrhu Komisie v Parlamente mohlo ovplyvniť aj prekvitajúci predaj tohto jedla. Len v Spojenom kráľovstve sa denne skonzumuje viac ako 1,3 milióna kebabov. V Nemecku toto odvetvie zahŕňa viac ako 16 tisíc reštaurácií a ďalších predajcov.

„Európsky parlament nezakazuje kebab. Poslanci Parlamentu majú pripomienky k návrhu povoliť používanie potravinárskych aditív,“ uviedla hovorkyňa europarlamentu, Marjory van Den Broekeová.

Používanie fosfátov už Únia zakázala napríklad pri čistiacich prostriedkoch.

Prvý náčrt novej agropolitiky EÚ: Viac zodpovednosti pre členské štáty

Parlamentu bude na svojom plenárnom zasadnutí o návrhu Komisie hlasovať na budúci týždeň. Ak Parlament ako celok podporí námietku výboru absolútnou väčšinou, teda 376 hlasmi, návrh bude zablokovaný. Komisia tak bude musieť celý návrh prepracovať.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA