Kuracie mäso a TTIP

Problémovým bodom rokovaní sa aj v ostatných dňoch ukázalo potravinárstvo. Pôvodné predpoklady, že EÚ a USA uzavrú rokovania o dohode o voľnom obchode už tento rok, sa ukazujú ako nerealistické.

„Európski spotrebitelia nechcú konzumovať chemicky upravené kuracie mäso. (Spotrebiteľská organizácia) BEUC trvá na tom, že schválenie tohto postupu by otvorilo dvere ďalšiemu znižovaniu hygienických štandardov na farmách a v bitúnkoch,“ sumarizuje európske obavy z TTIP európska spotrbiteľská lobby.

Európski potravinári počas prebiehajúceho šiesteho kola rokovaní o TTIP opätovne prezentovali svoje výhrady. Ukazuje sa, že pôvodný zámer ukončiť vyjednávanie ešte v roku 2014 je „totálne nerealistický,“ povedal pre agentúru AP André Sapir z bruselského think-tanku Bruegel.

„Dochádza k zavádzaniu v diskusie tými, čo sú proti TTIP. Obviňujú nás, že nútime európskych spotrebiteľov jesť produkty, ktoré nechcú,“ povedal minulý týždeň v rozhovore pre EurActiv americký veľvyslanec pri EÚ Anthony Gardner. [EurActiv.sk, 17. 7. 2014]

Analytici sa domnievajú, že na prijatie transatlantickej dohody nebude stačiť ani druhé funkčné obdobie amerického prezidenta Baracka Obamu, ktoré sa skončí v roku 2017.

Zástancovia TTIP v Bruseli či vo Washingtone si všimli, že v Nemecku sa objavuje voči TTIP čoraz viac výhrad.

„Tento druh zmluvy nechceme,“ vraví Ska Keller, ktorá za Zelených kandidovala na predsedníčku Európskej komisie. „Od týchto rokovaní neočakávam nič pozitívne,“ vyhlásila pre Reuters.

Nemecko je pritom najväčším európskym exportérom a zo spoločného trhu so Spojenými štátmi by mohlo mať výrazný zisk.

Hoci kancelárka Angela Merkelová v minulosti uviedla, že si dohodu o voľnom obchode veľmi želá, viackrát kritizovala práve kuracie mäso z USA.

BEUC upozorňuje, že chemické úpravy mäsa v Amerike, kedy sa hydina hygienicky spracuje až na konci výrobného procesu, nemusia vylúčiť možnosť bakteriálnej kontaminácie. Podľa nemeckých producentov je americký spôsob úpravy mäsa v rozpore s bežným postupom v Európe.

„V Európskej únii zabezpečujeme bezpečnosť potravín počas celého výrobného procesu. Je to zakotvené v európskej potravinárskej kultúre a podporujeme to,“ povedala hovorkyňa nemeckého zväzu hydinárov.

TTIP v posledných mesiacoch v Rade EÚ viackrát riešili ministri členských krajín. Rozdielna ochrana zdravia spotrebiteľov sa totiž nedotýka iba kuraciny, ale aj geneticky modifikovaných potravín a mäsa z klonovaných zvierat.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA