“Potravinový apartheid”: Strednú a východnú Európu trápi kvalita dovážaných potravín

Východ Európy obviňuje západné značky z používania lacnejších zložiek v potravinárskych výrobkoch.

Vyzerá to ako Nutella, vonia to ako Nutella, no ani zďaleka to nechutí ako známa talianská čokoládová nátierka. Predstavitelia krajín strednej a východnej Európy pokračujú v kritizovaní veľkých obchodných potravinárskych značiek.

Testy, ktorým mnohé vlády podrobili výrobky na svojom trhu naznačujú, že veľké podniky používajú lacnejšie zložky v potravinárskych výrobkoch, ktoré smerujú na stredo- a východoeurópsky trh.

Bulharský premiér Bojko Borissov označil túto prax za “potravinový apartheid”. Český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka vyhlásil koncom februára, že Východ je unavený z toho, že je “odpadkovým košom Európy”.

Iné zloženia za viac peňazí

Nedávne vládami podporované štúdie z Maďarska, Českej republiky, Chorvátska, Slovinska a Slovenska, dokazujú, že mnohé predané výrobky s identickými obalmi mali lepšiu kvalitu v bohatších, susedných krajinách Európskej únie.

Dvojakú kvalitu potravín majú v rukách národné inšpekcie

Testovanie sa konalo už aj v Bulharsku. Tím chemikov v Sofii strávil niekoľko týždňov starostlivým meraním, filtráciou a analýzou vzoriek populárnych výrobkov ako maslo, syr, klobásy, čokolády, detské pyré a nealkoholické nápoje.

Národný potravinový dozor 28. júna potvrdil, že v Bulharsku, Nemecku a Rakúsku existujú nezrovnalosti s najmenej siedmimi z 31 výrobkov, zakúpených v rovnakých potravinových reťazcoch.

Štúdia tiež tvrdí, že až 16 z 31 testovaných výrobkov sa v najchudobnejšom členskom štáte EÚ predávalo za vyššie ceny, ako v Nemecku a Rakúsku.

Ďalšími príkladmi sú rozdiely v zložení: čokoládový dezert mal menej mlieka a kakaa ako jeho nemecký náprotivok a nealkoholické nápoje, zakúpené v bulharských supermarketoch, obsahovali sladidlá, zatiaľ čo tie v Rakúsku boli sladené cukrom.

„Bulharskí spotrebitelia sú zavádzaní tým, že veria, že si kupujú ten istý výrobok, no v skutočnosti to tak nie je,“ uviedol pre bulharské médiá šéf dozornej agentúry, Damyan Iliev.

Ceny tovarov a služieb sa v Európskej únii líšia až trojnásobne

“Vylepšené” recepty

Potravinárske spoločnosti tvrdia, že recepty sú vylepšené, aby vyhovovali miestnym chutiam a poukazujú na to, že táto prax nenarúša žiadne pravidlá.

Podľa smerníc EÚ môžu spoločnosti meniť zložky výrobkov v rámci jednotlivých krajín, pokiaľ je táto skutočnosť jasne uvedená na obale.

Zatiaľ čo bulharské testy neuvádzali žiadne názvy spoločností, Maďarský potravinový úrad ešte vo februári označil za vinníkov aj potravinárskych gigantov ako Ferrero, či Coca-Cola.

Europarlament požaduje veľký európsky prieskum kvality potravín

Vzhľadom na to, že testovanie aj kontroverzné zistenia sa množia, téma sa dostane po letnej prestávke aj pred Európsky parlament.

Podobné prípady tak podľa bulharského politického expert, Ivan Krastev „zvyšujú východoeuropskú úzkosť z toho, že sa (v bloku) stali občanmi druhej triedy”, píše pre New York Times.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA