Pôvod mäsa nemá byť tajomstvom

Europoslanci presadzujú, aby bol pôvod mäsa v spracovaných výrobkoch rovnako dobre vysledovateľný ako v prípade čerstvého hovädzieho.

Včerajšie plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu vyzvalo Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh označovania mäsa v mäsových výrobkoch. Za uznesenie hlasovalo 460 poslancov, proti bola necelá polovica – 204. Zdôraznili najmä potrebu obnoviť dôveru spotrebiteľov.

Komisia v minulosti skonštatovala, že vhodné kroky podnikne až po diskusiách v Parlamente a Rade. Na podrobnejšie informácie o pôvode mäsa v spracovaných výrobkoch podľa nej terajšie systémy vysledovateľnosti nestačia.

Nové opatrenia by sa preto mohli odzrkadliť na vyššej cene pre spotrebiteľa. EK uvádza, že pri maximalistickej variante označovania by mohlo isť až o 20 až 50%. Europoslancom sa tento odhad nepozdáva. Výsledky francúzskeho spotrebiteľského prieskumu, na ktorý sa odvolávali predkladatelia návrhu, hovorí o zdražovaní do 1 %.

Podpredseda Komisie pre zamestnanosť, rast a investície Jyrki Katainen v pondelok spochybnil, že poslanci vychádzajú zo správnych predpokladov. „Správa Komisie brala nestranne a nezaujato do úvahy všetky relevantné faktory. Tiež primárne vychádza z externej štúdie a zahŕňa aj spotrebiteľský prieskum. Výrobný reťazec môže byť pomerne zložitý a zdĺhavý.“

Isté problémy v tejto oblasti priznáva aj jeden z autorov uznesenia Giovanni La Via (EPP): „Musíme zabezpečiť, že opatrenia nepovedú k zvýšenej záťaži pre malé a stredné podniky, ktorých je v tomto sektore mnoho.“

V dôsledku diametrálne odlišných názorov na dodatočné náklady žiadajú europoslanci Komisiu o novú dopadovú štúdiu.

Slovenskí poslanci boli za

„Uvádzanie pôvodu mäsa používaného v spracovaných potravinách na obale je pre mňa samozrejmosťou a nutnosťou,“ vyhlásil Eduard Kukan (SDKÚ-DS/EPP). Jeho stranícky kolega Ivan Štefanec upozornil, že nová legislatíva by mohla znevýhodniť malých výrobcov. Veľké firmy, ktoré už majú technológie na balenie a značenie mäsa, sa rýchlejšie prispôsobia a majú voči menším konkurentom náskok, povedal pre TASR.

Branislav Škripek (OĽaNO/ECR) verí, že väčšia informovanosť verejnosti a pomôže k lepšiemu rozhodnutiu pre kvalitnejšie a zdravšie potraviny.

„Napriek tomu, že sa kontrola potravín vylepšuje, potravinových škandálov pribúda. Spotrebitelia sa stále stretávajú s potravinami, ktoré sú nielen nekvalitné, ale môžu ohroziť ich zdravie,“ pripomenula Jana Žitňanská (NOVA/ECR).

 EurActiv.sk/TASR

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA