Rakovinotvorné mäso: Je hrozba reálna?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila konzumáciu spracovaného mäsa do jednej kategórie s fajčením cigariet a alkoholom. Zdôrazňuje však, že riziká nie sú rovnaké.

Kontroverzný výskum Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) varuje pred nadmernou konzumáciou spracovaného a červeného mäsa. 2 dni staré oznámenie agentúry, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), hovorí o 18 % vyššej pravdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva pri dennej konzumácii 50 gramov spracovaného mäsa.

„Pre jedinca je šanca, že v dôsledku konzumácie ochorie kolorektálnym karcinómom, naďalej veľmi malá. Riziko sa však so skonzumovaným množstvom zvyšuje,“ povedal zástupca IARC Kurt Straif.

Európska komisia zatiaľ k výskumu nevydala konkrétnejšie stanovisko. Podľa hovorcu EK sa podnetom bude zaoberať Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). O potenciálnej škodlivosti upraveného mäsa sa hovorí už dlhšie. Jednou z krajných možností by mohlo byť označenie nebezpečenstva na obaloch.

Klasifikácia by mohla byť iná, výsledky nie vždy „sedia“

Experti sa zhodujú, že nevyvážená strava s priveľkým príjmom smaženého či grilovaného mäsa poškodzuje zdravie. Nemecký držiteľ Nobelovej Ceny Harald zur Hausen pre denník Tagesspiegel povedal, že s klasifikáciou WHO nie je spokojný. Podľa neho by mala vytvárať viac kategórií. Zur Hausen zdôraznil, že rovnaké chemické procesy ako prebiehajú pri úprave červeného mäsa sa opakujú aj v prípade rýb a hydiny.

Existujú krajiny ako Mongolsko či Bolívia, kde je konzumácia červeného mäsa nadštandardne vysoká, no miera rakoviny hrubého čreva je naopak extrémne nízka.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa ohradila voči dikcii, s akou o prieskume informovali médiá. Prízvukovali to, že domáce výrobky podliehajú prísnej veterinárnej kontrole a ďalej to, že spomínaný nárast 18 % spôsobí, že riziko vzniku rakoviny vzrastie z 0,042 % na 0,059 %.

Fajčením je k hrobu bližšie

WHO vníma ako spracovanie mäsa takmer každú úpravu, ktorá nejakým spôsobom mení výslednú chuť. Môže sa jednať o údenie, fermentáciu, konzerváciu či solenie. Príprava mäsa, ktorá zahŕňa priamy kontakt s ohňom je podľa vedcov potenciálne škodlivejšia. Nie je však jasné ani to, či jedenie surového mäsa môže riziká odstrániť. Zdravotníci upozorňujú, že v prípade surového mäsa nastupujú aj iné obavy. Červeným mäsom WHO nazýva hovädzie, bravčové a jahňacie.

WHO pre porovnanie uviedla, že ak sa aj potvrdí škodlivosť červeného mäsa, tak celosvetový dopad jeho konzumácie bude asi 50 tisíc úmrtí. Fajčenie každoročne zodpovedá za 1 milión mŕtvych, alkoholizmus má na svedomí ďalších 600 tisíc a znečistenie vzduchu zabíja 200 tisíc osôb ročne.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA