Šéf FAO: Do roku 2030 bude polovica ľudstva trpieť zlou výživou

Ak sa nezlepší prístup ku kvalitnému jedlu, do roku 2030 bude viac ako polovica svetovej populácie trpieť nejakou formou zlej výživy. To je odkaz programu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ministrom zdravia G7.

Podľa správy FAO pod názvom „Stav potravinovej bezpečnosti a výživy v roku 2017“ (The state of food security and nutrition in the world 2017) je za zhoršujúcim sa trendom v podvýžive najmä klimatická zmena a konflikty. V roku 2016 trpelo hladom 815 miliónov ľudí (11 % z celkovej populácie), čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje nárast o 38 miliónov. Slabá výživa bola prekážkou pre riadny vývoj a rast 155 miliónov detí.

Nie len nedostatok živín je problém, rozšírenie obezity sú tiež alarmujúco vysoké.

„Asi jeden z troch ľudí trpí nejakou formou poruchy výživy: či už je to hlad, nedostatok výživných mikrolátok v potrave alebo nadváha až obezita“, povedal generálny riaditeľ FAO José Graziano da Silva počas stretnutia ministrov zdravia krajín G7 v Miláne v nedeľu 5. novembra.

„Ak neprijmeme efektívne opatrenia, do roku 2030 bude viac ako polovica ľudstva trpieť nejakou formou zlej výživy“, dodal da Silva. Viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom mikroživín kým 1, 9 miliardy dospelých a 41 miliónov detí trpí nadváhou.

Epidémia obezity

V klube najrozvinutejších priemyselných krajín G7 kam patrí Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, KanadaUSA predstavuje nadváha a obezita najväčší problém. Šéf FAO poukázal na fakt, že urbanizácia ovplyvnila stravovacie návyky ľudí. Zvýšila podiel konzumácie polotovarov, čo podľa neho spôsobilo nárast nadváhy a obezity.

S týmto názorom súhlasí aj Emma Calvert z Európskej organizácie spotrebiteľov (European Consumer Organisation, BEUC). „Žijeme v prostredí, kde je nezdravá voľba tou najviac dostupnou“, povedala pre EURACTIV.com. „Ak chceme epidémiu obezity v Európe zastaviť, musíme tento trend zvrátiť.“

Jedno z troch detí v Európe má nadváhu kvôli vysoko kalorickej výžive a sedavému životnému štýlu. Vo svojej správe o obezite, poukázala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na sladené nápoje ako vážnu súčasť problému. „Príjem voľných cukrov, hlavne prostredníctvom sladených nápojov, je vo vzťahu k obezite dôvod na vážne obavy, lebo významne prispievajú k zvýšenému energetickému príjmu.“

Podľa Európskej komisie, až 2, 8 milióna úmrtí v Európskej únii ročne je spojených s obezitou. Z národných rozpočtov rezortov zdravia ide až 7 % na riešenie následkov obezity.

Calvert vyzýva Európsku úniu na stanovenie prísnejších pravidiel pre obsah živín v jedle, označovanie výživových hodnôt a obmedzenie prístupu deťom k nezdravým jedlám. „Vlády by potom mali alokovať dostatočné prostriedky na to, aby mohli tieto pravidlá uplatniť“, dodala.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA