Spojené štáty chcú, aby spor o GM potravinách rozhodla “veda”

Za americké záujmy v oblasti poľnohospodárstva tento týždeň v Európe lobuje šéf rezortu Tom Vilsack. Okrem GM plodín sa problematickou otázkou ukazujú aj chránené zemepisné označenia.

Vládu Spojených štátov znepokojujú tvrdenia, že geneticky modifikovaná potravinárska produkcia predstavuje zdravotné riziko, povedal v utorok americký minister poľnohospodárstva Tom Vilsack.

„Spoločný jazykom by mala byť veda,“ myslí si v súvislosti s európskym odmietaním GM potravín Vilsack.

Príchod amerického ministra do Európy je reakciou na narastajúce množstvo konfliktných tém pri rokovaní o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA (TTIP). Už v pondelok musel čeliť výhradám voči tajnému vyjednávaniu o transatlantickom partnerstve na zasadnutí Rady Európskej únie. [EurActiv.sk, 17. 6. 2014]

Nevedecké bariéry

Americký minister v Bruseli kritizoval pomalé schvaľovanie GM potravín v EÚ. Podľa neho je nepredstaviteľné, aby sa geneticky modifikované kmene dostávali na európsky trh až štyri roky po tom, ako ich schváli Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Obe strany by mali mať záujem o spoločný trh a na odstraňovaní bariér. „Akékoľvek dosiahnuté dohody musia byť v súlade so spoľahlivými vedeckými poznatkami,“ vraví Tom Vilsack.

Spojené štáty budú preto tlačiť na harmonizáciu regulačného procesu potravín.

Ekologická organizácia Greenpeace varuje, že GM plodiny sú súčasťou intenzívneho poľnohospodárstva, ktoré degraduje pôdu a znečisťuje vodu.

Američania tieto obavy odmietajú, no zároveň odmietajú aj etikety, ktoré by GM produkty označili.

Vilsack sa domnieva, že toto označenie by u spotrebiteľov vytváralo nesprávne závery o nebezpečenstve, ktoré z GM potravín vyplýva.

Camembert nemusí byť iba francúzsky

Zákonodarcom vo Washingtone prekáža aj európska ochrana zemepisných označení (PGI), ktorá spája dobrú kvalitu a povesť  potravín s miestom ich pôvodu.

„Na to, aby sme vyriešili obavy v Spojených štátoch, musíme zemepisné označenie ďalej vysvetliť,“ avizoval v utorok Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Dacian Cioloş.

Cioloşov hovorca Roger Waite pre EurActiv doplnil, že dobrým príkladom v tomto smere môže byť minuloročná dohoda o voľnom obchode EÚ s Kanadou, kde sa dosiahlo kompromisné ustanovenie.

Podľa dohody s Kanadou môžu tamojší výrobcovia syra používať názov parmezán, dovolené však už nemajú pôvodné talianske meno Parmigiano ani uvádzanie miestnych názvov ako Camembert de Normandie.

„Netvrdíme, že v Amerike nikto nemôže predávať syr camembert,“ dodal Waite.

Spojené štáty používajú systém ochranných známok, ktoré môžu producenti potravín medzi sebou kupovať a predávať .

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA