V sobotu vstúpia do platnosti nové pravidlá označovania potravín

Nové nariadenie Európskej únie má priniesť jasnejšie a zreteľnejšie informácie pre spotrebiteľa. Harmonizuje napríklad údaje o alergénoch či zavádza minimálnu veľkosť písma pre povinné údaje.

Európska komisia uvádza, že predpisy týkajúce sa všeobecného označovania potravín sú v platnosti už od roku 1978 a pravidlá týkajúce sa označovania výživovej hodnoty prijala únia ešte v roku 1990.

Prvoradý je spotrebiteľ

Nariadenie EÚ č. 1169/2011, ktoré cez víkend nadobudne platnosť, kombinuje 2 staršie smernice a viacero legislatívnych aktov a má lepšie reagovať na meniace sa potreby zákazníkov. Jeho znenie v roku 2011 odsúhlasili Rada EÚ a Európsky parlament.

„Od 13. decembra 2014 uvidia občania Európy výsledky rokov práce na zlepšovaní pravidiel pre označovanie potravín,“ vyhlásil komisár EÚ pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis.

Úprava informácií na obaloch myslí predovšetkým na záujmy zákazníkov, výrobcovia potravín by ju však mali bez problémov zvládnuť, sľúbil eurokomisár.

Komisia už dávnejšie začala predstavovať zmenené pravidlá potravinárskym podnikom. To by malo zabezpečiť ľahší prechod k novému režimu označovania balených aj nebalených potravín. Nariadenie tiež umožňuje vyčerpanie zásob v prípade výrobkov uvedených na trh alebo označených pred 13. decembrom.

Pri údajoch o výživových hodnotách bude navyše platiť trojročná prechodná lehota.

V najbližšom období plánuje EK vytvorenie spoločnej databázy povinných informácií na etiketách, ktoré vyžadujú európske aj jednotlivé národné zákony.

Zlepší sa celá škála údajov

Zástupcovia Komisie avizujú, že občania únie budú mať pred nákupom potravín väčšie možnosti na kvalifikované rozhodovanie.

Údaje o jedle budú lepšie viditeľné, zjednotia sa informácie o alergénoch aj o nutričných hodnotách. Čerstvé mäso z oviec, kôz, hydiny a ošípaných bude označené krajinou pôvodu alebo ak to bude potrebné aj treťou krajinou, v ktorých bolo zviera chované.

Táto zásada sa dotkne aj mliečnych produktov. Napríklad na obale masla vyrobeného z dánskeho mlieka v Belgicku by sa mohlo uvádzať „vyrobené v Belgicku z dánskeho mlieka“, vysvetľuje Európska komisia.

Nové pravidlá tiež vyžadujú jasné označenie menej kvalitných, náhradných zložiek v potravinách. EK dopĺňa: „V prípade mäsových a rybích výrobkov sa bude zreteľne uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu.“

Zodpovednosť za presadzovanie pravidiel budú mať členské štáty EÚ.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA