Kvóty na cukor vyvolávajú hádky

Cukrárenský priemysel vyzýva Úniu, aby neodbočovala od svojho záväzku odstrániť kvóty na cukor do roku 2015. Na druhej strane stojí lobing farmárov a najsilnejších európskych štátov.

Systém kvót sa datuje až do roku 1968 a poskytuje farmárom garancie minimálnych cien na ich produkty.

Únia postupne odstraňuje kvóty v snahe liberalizovať poľnohospodárstvo a zaistiť jeho globálnu konkurencieschopnosť. 1. júla prestali platiť kvóty na zemiakový škrob. Kvóty na cukor a mlieko ostali zachované do roku 2015.

Cukrárenský priemysel sa však pýta, prečo by mal cukor dostávať výhody, keď v súčasnosti nič nenaznačuje, že by klesal po ňom dopyt.

Budúcnosť kvót na cukor bude už túto jeseň súčasťou širšej diskusie o spoločnej poľnohospodárskej politike, ktorá sa týka aj financovania a návrhov Komisie na dosiahnutie udržateľného poľnohospodárstva.

Jamie Fortescue zo spoločnosti Association des Amidonniers et Féculiers (AAF), ktorá zastupuje škrobový priemysel, vysvetľuje, že kvóty na cukor brzdia výrobu izoglukózy, tekutého sladidla, produkovaného zo škrobu. Ak sa kvóty predĺžia, firmy stratia záujem na takýto trh vstupovať.

„Naša pozícia je veľmi jasná. Musíme sa zbaviť kvót čo najskôr je to možné a ďakujem Komisii za takýto návrh,“ povedal Fortescue.

„Ak by to nebolo v roku 2015, bolo by to frustrujúce, ale teraz musíme mať hlavne jasno v termíne, aby mohli naši členovia začať investovať do budovania kapacít,“ dodal.

Silní oponenti

Vyzerá to však tak, že priemysel sa púšťa do nerovného súboja so silnými poľnohospodárskymi štátmi, producentmi cukru a farmárskymi organizáciami. Europoslanci sa majú zaoberať zmenou v návrhu na reformu poľnohospodárstva, podľa ktorej  sa kvóty na cukor majú predĺžiť až do roku 2020.

Za odklad lobujú Francúzsko, NemeckoŠpanielsko a farmárske organizácie. Johann Marihart, predseda organizácie Comité Européen des Fabricants de Sucre, ktorá háji záujmy producentov cukru, chce odklad na zrušenie kvót do doby, keď bude „domáca poľnohospodárska produkcia istým zdrojom stálej ponuky.“

Gerd Sonnleitner, šéf farmárskej organizácie Copa, zase apeluje na Úniu, aby zachovala kvóty dovtedy, kým európski farmári nezískajú globálnu konkurencieschopnosť.  

Kritici na druhej strane tvrdia, že kvóty deformujú trh a znižujú potenciál exportu mimo EÚ kvôli obmedzeniam, ktoré zaviedla Svetová obchodná organizácia ako reakciu na  podporu Únie  

Zástupkyňa riaditeľa AAF Juliette Jacquesová sa domnieva, že vysoké ceny za cukor sú signálom toho, že kvóty už nie sú potrebné.

Na druhej strane aj škrobový priemysel ťaží z ochranárskej politiky EÚ. Obmedzenia sa týkajú na dovoz škrobu. AAF tieto obmedzenia bráni s tým, dovoz z Ázie by mohol poškodiť európsky trh.

Škrob je ingredienciou v potravinách, krmive pre zvieratá, v liekoch, lepidlách, ale tiež môže byť náhradou za cukor v nápojoch a cukrárskych výrobkoch.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA