Sedem inovácií, ktoré menia poľnohospodárstvo v Európe

Technológie a inovatívne prístupy sú základom udržateľnosti poľnohospodárstva na celom svete.

Na nových technológiách a inovatívnych prístupoch závisí budúcnosť nielen poľnohospodárstva a potravinárstva, ale v konečnom dôsledku všetkých obyvateľov, a to nielen v Európe.

Pozrite si sedem inovácií, ktoré už dnes využívajú poľnohospodári v Európskej únii a čoskoro môžu zmeniť tvár celého sektora. Všetky tieto inovácie boli podporené z fondov EÚ.

1. Z farmy na tanier: Slovinská aplikácia pre smarfóny

Slovinská aplikácia. FOTO: OriginTrail

Viacero slovinských spoločností na spracovanie potravín sa ešte v roku 2014 spojilo s poľnohospodármi a vďaka webovým vývojárom vyvinuli aplikáciu OriginTrail.

Bezplatná aplikácia pre smartfóny umožňuje, aby spotrebitelia dokázali vysledovať putovanie miestnych potravín z farmy priamo do domácností.

„Zákazníci sa nás pýtali, odkiaľ pochádza mlieko v našich produktoch – o ktorej farmy, od ktorej kravy. Vďaka riešeniu OriginTrail sme dokázali odpovedať na ich otázky, a tak sa významne odlíšiť od konkurencie,“ hovorí Darja Teržan, výkonná riaditeľka mliekarne Celeia, ktorá aplikáciu využíva.

2. Zdieľanie poľnohospodárskych dát: Britský online systém

Ilustračný obrázok. FOTO: Farmbench

Farmári vo Veľkej Británii majú možnosť využívať  tzv. Farmbench. Technológia zhromažďuje a zdieľa údaje z celej Veľkej Británie a poľnohospodárom poskytuje informácie o možných zmenách ich postupov, ktoré im nakoniec pomáhajú zvládnuť hospodárske riziká a vyrovnať sa napríklad aj s kolísaním cien.

Poľnohospodári vkladajú do systému údaje o fyzických a finančných výkonoch poľnohospodárskych podnikov v jednotlivých oblastiach. Poľnohospodár môže zo systému priamo generovať záznamy či správy, a tak porovnávať svoj spôsob hospodárenia, produktivity a použitých technických prostriedkov s priemerom najmenej 15 podobných podnikov. Všetky údaje sú anonymné.

3. Múútube: Nemeckí mliekári a ich online svet

Nemecký farmár pri príprave videa. FOTO: My KuhTube

Iniciatíva s názvom My KuhTube, ktorú prevádzkuje Združenie producentov mlieka v Dolnom Sasku, necháva divákov nazrieť za dvere kravína, aby im ukázala, odkiaľ prichádza práve ich mlieko.

Videá majú za cieľ odhaliť realitu života na modernej mliečnej farme a otvoriť priestor na iné, novodobé vnímanie pre spotrebiteľov.

Tvorcovia videí sa vyhýbajú nostalgii za minulosťou a bez okolkov približujú divákom aj konečným spotrebiteľom svoju dennodennú prácu, čím chcú prinavrátiť dôveru v domáce výrobky.

4. Bio-oleje z biomasy: Energetická inovácia z Dánska

Projekt Aarhusskej univerzity. FOTO: AU Foulum

Prirodzený proces, ktorý premieňa organický materiál na olej, trvá bežne milióny rokov. Výskumníci z dánskej Aarhusskej univerzity, združení okolo projektu AU Foulum, vyvinuli inovatívne energetické zariadenie, ktoré dokáže urobiť to isté len za pol hodiny.

Obzvlášť sľubná je technológia pre poľnohospodárov, pretože zahŕňa nové metódy premeny trávy a ďateliny na bielkoviny a zelenú energiu. Extrahované bielkoviny možno ďalej využiť napríklad aj ako krmivo pre hydinu a ošípané.

Univerzita dnes pracuje s podnikmi, ktoré plánujú v priebehu najbližších rokov celý proces rozšíriť.

5. Voda z rajčín pre nádrže s rybami a späť: Belgické skleníky

Skleníky a nádrže s rybami. FOTO: Tomato Master

Belgická spoločnosť Tomato Masters vytvorila zaujímavý systém, ktorý je okrem svojej inovatívnej myšlienky aj vysoko ekologický.

Na strechách skleníkov spoločnosti sa zachytáva odparená voda z rajčín. Následne sa recykluje a dopĺňa vodu v nádržiach s rybami. Odpadová voda z nádrží je ďalej filtrovaná a ošetrená sterilizáciou. „Používa sa na zavlažovanie a oplodnenie rastlín rajčiakov, čím spoločnosť šetrí až 25 percent na hnojivách,“ hovorí  Johan Vlaemynck z Tomato Masters.

Kvôli energetickej účinnosti sa nadbytočné teplo z kombinovanej produkcie tepla v skleníkoch používa aj na udržanie teploty v nádržiach na ryby. Prebytočná energia sa používa na napájanie čerpadiel, prevzdušňovačov, osvetľovacích a iných elektrických zariadení.

6. Korok do 3D tlačiarní: Katalánski lesníci získali nového zákazníka

Dizajnová lampa z korku, vytlačená na 3D tlačiarni. FOTO: 3DCork

Korkové dubové lesy sa musia spravovať približne 60 rokov, kým začnú produkovať vysokokvalitný korok. Počas tohto obdobia sa vyrába veľké množstvo korku nízkej kvality, po ktorom je ale malý dopyt.

Navyše, v Katalánsku, kde vďaka nedostatku ekonomických stimulov zostávajú lesy často krát neupravené, vznikajú počas horúcich dní veľké lesné požiare.

Inštitút Katalánskeho korku však našiel spôsob, ako nízko kvalitný korok, ako aj zničené, či spálené dubové háje, efektívne využiť.

Projekt 3DCork vytvoril spôsob výroby nového vlákna, používaného ako náplň do 3D tlačiarní, zloženého z granulovaného korku. Materiál tak z 20 percent pozostáva z korkovej hmoty, čím sa zvyšuje aj ekologickosť výsledného vytlačeného produktu.

7. Vinohradnícke znalosti: Zdieľanie v európskej sieti

Chorý vinič. FOTO: Winetwork

WINETWORK je spoločný európsky projekt jedenástich partnerov, ktorý si vymieňajú a prenášajú inovatívne poznatky medzi európskymi vinárskymi regiónmi s cieľom zvýšiť produktivitu a udržateľnosť tohto sektora.

Počas 3 rokov si partneri zo siedmich európskych krajín vymieňajú svoje znalosti o dvoch základných ochoreniach vo vinohradoche: choroby kmeňa viniča a zlaté žltnutie viniča.

Zhromažďovať, identifikovať a syntetizovať osvedčené postupy a výsledky výskumu z celej Európy, chcú partneri prezentovať a zdieľať aj s ďalšími vinohradníkmi v Európe.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA