Vedci dosiahli pokrok vo výskume obezity

Americkým vedcom sa podarilo identifikovať gén, ktorý je zodpovedný za to, že v ľudskom tele sa napríklad tanier cestovín premení na tuk. Objav je kľúčom k ďalšiemu skúmaniu, ako ľudské telo trávi uhľohydráty a akým spôsobom prispievajú k obezite.

Americkí vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že gén DNA-PK je regulátorom procesov v pečeni, ktoré premieňajú karbohydráty na tuk. V časopise Cell priniesol informáciu o výskume Roger Wong, študent, ktorý sa podieľal na práci výskumníkov.

„Dúfame, že tento výskum jedného dňa pomôže ľuďom konzumovať chlieb, cestoviny a ryžu bez obáv, že by začali priberať,“ píše Wong.

Ťažiskom výskumu bolo vyšľachtenie takého druhu laboratórnej myši, ktorej organizmus nesyntetizoval DNA-PK. Myš však zostala chudou i napriek vykrmovaniu stravou, ktorá je ekvivalentná strave z fastfoodov a samoobslužných bufetov.

„Myši nevybavené DNA-PK boli štíhlejšie a mali o 40 percent nižšiu telesnú hmotnosť v porovnaní s kontrolnou skupinou bežných myší, pretože nedokázali premieňať uhľohydráty na tuk,“ vysvetľuje Wong. Dopĺňa, že myši bez DNA-PK nepribrali na hmotnosti ani po tom, čo boli vykrmované stravou s nadmerným obsahom uhľohydrátov. Súčasne, hladina cholesterolu v ich krvi zostala nízka, čo je v prípade človeka faktor, ktorý znižuje pravdepodobnosť srdcových a cievnych ochorení.

Vzhľadom na to, že človek je rovnako vybavený génom DNA-PK, vedci predpokladajú, že objav môže byť základom pre výrobu inovatívnych liekov na predchádzanie obezite.

EurActiv/Reuters

REKLAMA

REKLAMA