Kvalitu potravín možno naznačí farebná škála

V budúcnosti by vám červená, oranžová alebo zelená farba na obale mali jasne ukázať, či je potravina prospešná pre vaše zdravie. Odborníci na kardiovaskulárne ochorenia odporúčajú harmonizovať a zjednodušiť označovanie nutičných hodnôt potravín v Európskej únii.

Harmonizácia národných schém označovania nutričných hodnôt by mohla pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorenií v Európskej únii, domnievajú sa odborníci. Označovanie obsahu energie, tukov, cukrov, či solí je v EÚ povinné, robí sa ale podľa rozličných národných schém. Pre spotrebiteľov nie je takéto označovanie vždy zrozumiteľné a niekedy dokonca zavádza.

Aby robili ľudia zodpovedné rozhodnutia o svojej výžive, musia mať jasné informácie, tvrdia odborníci. Spotrebiteľ by mal pri prvom pohľade na potravinový produkt vedieť, či je pre jeho zdravie prospešný alebo nie. Nesprávne stravovacie návyky majú na svedomí rozšírenú obezitu medzi deťmi, ktorá je rizikovým faktorom ďalších závažných ochorení ako je diabetes, hypertenzia, ochorenia srdca a podobne.

Obdobrníci na kardiovaskulárne ochorenia združení v európskych asociáciách žiadajú europoslancov, aby vylepšili návrh Komisie tým, že presadia povinné a jednotné označovanie štyroch základných živín – energie, tukov, cukrov a solí. Pre ešte väčšiu zrozumiteľnosť by pri každej položke malo byť označenie semafórovými farbami, ktoré bude naznačovať, či má výrobok nízky, stredný alebo vysoký obsah jednotlivých zložiek. Táto informácia by mala byť na obale vpredu, nie na zadnej časti ako je dnes bežou praxou. V zadnej časti obalu by sa uvádzal obsah ďalších živín, ako sú proteíny, karbohydráty, vláknina atď.

Označovaním potravín sa dnes zaoberá neformálna skupina europoslancov, ktorý sa venujú ochoreniam srdca, tzv. “Heart Group”. Hlavným cieľom parlamentnej skupiny pre srdce je podporovať opatrenia, ktoré prispievajú k redukcii kardiovaskulárnych chorôb v Únii aj cez propagáciu zdravého životného štýlu a stravovacích návykov.   

REKLAMA

REKLAMA