Mozzarella kontaminovaná odpadkami?

Taliansky syr mozzarella ohrozuje škandál. Zistené vyššie hladiny karcinogénnych dioxínov v niektorých vzorkách byvolieho mlieka údajne súvisia s nedávnou odpadkovou krízou v Neapole.

mozzarella
Zdroj: wikipedia.org

Prvá správa o tom, že v tradičný taliansky syr mozzarella obsahuje dioxíny prišla z Južnej Kórei, ktorá následne zakázala jej dovoz. Soul tvrdí, že našiel zdraviu škodlivé látky v 29 vzorkách slávneho syra.

Taliansky minister poľnohospodárstva Paolo de Castro kritizoval krok juhokórejskej vlády a vyhlásil, že by bolo chybou vyvodzovať z týchto informácií nejaké závery a vytvárať zbytočnú paniku.

Európske komisia v požiadala Taliansko o záruky, že tamojšia mozzarella nie je zdraviu škodlivá. Dodať by ich mala ešte dnes, potvrdil zástupca Komisie agentúre Reuters. Existujú obavy, že by sa byvolie mlieko, z ktorého sa najkvalitnejšia mozzarella vyrába, mohlo kontaminovať počas odpadkovej krízy, ktorá pred nedávnom postihla Neapol. Jeho ulice vtedy zaplavili tisícky ton odpadkov.

Talianskej úrady už minulý týždeň dali do karantény 66 byvolích čried, kvôli nezvyčajne vysokej prítomnosti toxických dioxínov v ich mlieku.

Región Kampánia, v ktorom leží aj Neapol, trpí periodickými krízami zberu a spracovania odpadu. Väčšinu firiem na spracovanie odpadu v ňom kontroluje Camorra, známa kriminálna organizácia. Brusel však vidí vinníka skôr v talianskych úradoch: „Často citované špekulácie o úlohe organizovaného zločinu nemožno používať ako zásterku faktu, že priamejšou príčinou odpadovej krízy vyzerá byť nedostatok konkrétnych krokov a nedostatok politickej vôle prijať opatrenia, potrebné pre vyriešenie problému narábania z odpadom,“ povedal v januári komisár pre životné prostredie Stavros Dimas. (EurActiv, 18/01/08)

Práve oblasť Kampánia produkuje mozzarellu najlepšieho druhu. Taliani sa teraz všemožne snažia zabrániť tomu, aby k zákazu dovozu talianskeho syra pristúpili aj ďalšie krajiny. Argumentujú, že výrobcov, u ktorých zaznamenali v mlieku zvýšené hladiny toxínov je len niekoľko a žiadny z nich nepatril do konzorcia, ktoré je držiteľom ochranného označenia EÚ zaručujúceho kvalitu (European Union Protected Designation of Origin). Zdôrazňujú, že tento chránený región sa nachádza ďaleko od miesta, ktoré malo problémy s odpadkami.

Niektorí podnikatelia, napríklad majitelia reštaurácií už začali nahrádzať pravú mozzarellu lacnejšou náhradou – mozzarellou z kravského mlieka.

Taliansko produkuje 33 tisíc ton mozzarelly ročne, z mlieka približne 250 tisíc byvolov. Do výroby je zapojených približne 20 tisíc ľudí. História mozzarelly údajne siaha až k barbarským kmeňom, ktoré mali priviesť prvých byvolov z Ázie už v 6. storočí.

Britský denník the Guardian priniesol informáciu, že neapolská polícia vyšetruje, či bolo krmivo, ktoré podávali byvolom úmyselne nakazené mafiánmi, zapletenými do ilegálnej likvidácie odpadov.  

REKLAMA

REKLAMA