Ste to, čo jedla vaša matka

Nezdravo stravujúce sa tehotné alebo dojčiace ženy vystavujú svoje deti riziku obezity alebo iných zdravotných problémov.

“Ste to, čo jete” je známa pravda. Najnovšia štúdia Royal Veterinary College v Londýne, publikovaná v magazíne The Journal of Physiology hovorí, že ste to, čo jedla vaša matka, keď vás čakala a dojčila. Inými slovami, zistilo sa, že to, čo matka konzumuje nemá len okamžitý vplyv na zdravie dieťaťa ale aj na to, čo si so sebou nesie do dospelosti. 

Výskum sa robil v laborátornych podmienkach na potkanoch. Jednu skupinu samičiek, ktoré čakali mladé kŕmili stravou bohatou na tuky, cukry a soli – šiškami, mufinmi, keksami, čipsami a sladkosťami. Druhú kontrolnú skupinu zase pravidelnou zdravou stravou. Mláďatá z prvej skupiny mali nadváhu a vykazovali preferenciu pre nezdravé jedlo, mali vyššiu hladinu cholesterolu  a triglyceridov, ktoré sú u ľudí zodpovedné za aterosklerózu, srdcové ochorenia a mozgové porážky. Zaznamenali aj zvýšenú hladinu glukózy a inzulínu, ktoré u ľudí môžu viesť až k rozvinutiu cukrovky. Najzávažnejšie zistenie ale bolo, že aj keď mláďatám upravili stravu a odstránili z nej nezdravé potraviny, ich metabolizmus zostal zmenený. Je to práve táto zmena v metabolizme, ktorá pravdepodobne aj u ľudí neskôr spôsobuje, že deti majú nadváhu a iné zdravotné problémy.

Výsledky výskumu korešpondujú s pozorovaniami, ktoré naznačovali, že deti majú mnohokrát podobnú váhu ako ich rodičia. Iná americká štúdia zase dokázala priamy vzťah medzi obezitou u detí a váhou, ktorú ženy priberú počas tehotenstva.

REKLAMA

REKLAMA