Zakáľačkové prechodné obdobie sa končí

Pre domáce zabíjačky začínajú platiť prísnejšie hygienické pravidlá.

Klobásky
klobásky

Krátka správa

Ako uviedol dnes portál Pravda.sk, dva roky po vstupe SR do Únie sa “tolerančný slovenský zabíjačkový patent” ruší. Veterinári z Bruselu chcú mať istotu, že Slováci ani čírou náhodou nezjedia s kúskom domácej klobásky parazita svalovca (Trichinella spiralis).

Novelizovaný zákon o veterinárnej starostlivosti (488/2002 Z.z) bol podpísaný prezidentom republiky 2. januára 2007. Do platnosti vstúpi začiatkom februára tohto roku. Od chovateľov požaduje, aby telefonicky nahlasovali regionálnej veterinárnej správe chystanú zabíjačku ošípanej. V deň zabíjačky príde k chovateľovi veterinár, odoberie vzorku mäsa a dá ju laboratórne vyšetriť s tým, že výsledok bude známy do 24 hodín. Ako sa bude zákon dodržiavať v praxi, to si v tejto chvíli nevie nik ešte celkom dosť dobre predstaviť. Obdobné nariadenie platilo v časoch ČSSR v 60. rokoch minulého storočia.

Na Slovensku sa ročne počas domácich zakáľačiek zabijú desiatky tisíc ošípaných. Ešte pred pätnástimi rokmi si takto ľudia pripravili 80 tisíc ton bravčoviny. Dnes je to podľa odhadov riaditeľa Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha zhruba polovica. Ľudia prestávajú ošípané chovať a kupujú si ich od družstiev a farmárov.

“Nový zákon nikoho na dedine nenadchne, ale povinná prehliadka zvierat je aj v záujme zdravia chovateľov a ich príbuzných, tobôž keď sa medzi rodinami a známymi vymieňajú výslužky zo zabíjačiek,” vysvetlil novú zákonnú úpravu šéf slovenského potravinového dozoru prof. Jozef Bíreš. Upokojuje, že s obmedzením tradičných zabíjačkových pochútiek to nebude strašné. “Určite budeme robiť vyšetrenia veľmi rýchlo.”

REKLAMA

REKLAMA