Do Európy pripláva čokoláda bez emisií

Spoločensky zodpovední konzumenti čokolády by mali upriamiť pozornosť na čokoládu, ktorá onedlho dorazí do Británie. Jej cena – približne €1,90 za sústo - má zodpovedať skutočnej cene kakaa.

Európania, ktorým záleží na tom, aby ich spotreba bola ekologická, klimaticky šetrná a zároveň sociálne zodpovedná, si onedlho budú môcť bez výčitiek pochutnať na čokoláde spĺňajúcej všetky tieto kritéria.

Predajne exkluzívnej čokolády Rococo vo Veľkej Británii očakávajú skorú dodávku novej čokolády, ktorú organickým spôsobom pestuje združenie malých roľníkov na karibskom ostrove Grenada. Na svojich farmách i v malej továrni na čokoládu sa využíva elektrina zo slnka a doprava do Európy sa uskutočňuje na plachetnici bez pohonu na naftu.

V prípade priaznivého vetra dorazí budúci týždeň do prístavu Portsmouth 32-tonová plachetnica Tres Hombres s prvou zásielkou 24 tisíc tabuliek čokolády. Žatva kakaa prebehla na farme Grococo vo februári, následne čokoládu ručne spracovali bez prímesi vanilky a bezmotorová loď sa na oceán vydala 24. marca.

Dánsky prevádzkovateľ lode – spoločnosť Fairtransport – argumentuje tým, že jediným skutočne udržateľným spôsobom prepravy potravín z tropických krajín je na plachetnici. Podľa iných výskumov je ale celkový environmentálny vplyv tradičnej prepravy potravín nákladnými loďami či lietadlami veľmi malý.

Skutočná cena kakaa

Vplyv výroby, spracovania i dopravy kakaovej maškrty na životné prostredie má byť minimálny, avšak vplyv na peňaženku zákazníka bude citeľný. Uvádzacia predajná cena tejto čokolády v obchode bude 12,95 libier (asi 16,12 eura) za 100 gramov. Ak si ju ale objednáte online ešte kým pláva po Atlantiku, môžete mať 6 kusov za 60 libier (asi 75 eur). Jedno sústo Gru Grococo tak vyjde na necelé dve eurá.

„Veríme, že je to jediná skutočne uhlíkovo neutrálna čokoláda,“ citoval britský Guardian zakladateľku spoločnosti Rococo Chantal Coady. „Ľudia ani zďaleka neplatia skutočnú environmentálnu cenu za čokoládu, keď kupujú obyčajnú tabuľku … Za každú tabuľku, ktorú vyrobíme, vraciame 60-70 % nákladov z predajnej ceny pestovateľom, v porovnaní s takmer ničím pri bežnej čokoláde,“ dodala.

Celý zisk z predaja tejto čokolády sa má použiť na podporu organického pestovania kakaa na ostrove Grenada.

Ak by si chcel na tejto maškrte z limitovanej edície pochutnať aj slovenský spotrebiteľ, zatiaľ za ňou musí vycestovať do Británie, ideálne peši, na bicykli alebo inými ekologickým spôsobom dopravy, alebo si musí zabezpečiť jej ekologickú prepravu na Slovensko.

Leave a Comment

REKLAMA

REKLAMA