EK schválila steviolové glykozidy ako sladidlo

Bratislava/Brusel 21. novembra (TASR) – Európska komisia (EK) tento mesiac schválila používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch. Sladidlá vyrobené zo stévie sa v niekoľkých krajinách, napríklad v Japonsku alebo Paraguaji, používajú už dlho a ich používanie je dovolené napríklad aj vo Francúzsku, kde je stévia schválená ako sladidlo pre používanie v potravinách a nápojoch od roku 2009.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dospel k záveru, že prijateľný denný príjem (ADI) extraktov zo stévie vyjadrený ako steviolové ekvivalenty je 4 miligramy (mg) na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Tento limit by nemal by byť prekročený u detí ani dospelých.

Na svete sa stévia používa už viac ako 25 rokov. Počas tejto doby boli publikované viaceré štúdie, ktoré preukázali bezpečnosť tejto rastliny. Limity pre používanie steviolových glykozidov vyjadrené ako steviolové ekvivalenty pritom EÚ stanovila na 80 mg/l pri ochutených nealkoholických nápojoch a 100 mg/l pri ovocných nektároch.

Rastlina stévia je neveľký ker z čeľade hviezdicovitých. Má dlhú históriu siahajúcu až k pôvodným obyvateľom Južnej Ameriky. Rastlina sa v Južnej Amerike pestuje, zbiera a používa na sladenie potravín a nápojov už dve storočia. Na prášok rozdrvené listy stévie používali ako prvý na sladenie nápojov ľudia z kmeňa Guaraní v Paraguaji. Extrakt zo stévie je až 200-krát sladší ako cukor.

jal vjo

REKLAMA

REKLAMA