Export bravčoviny z EÚ do tretích krajín vlani vzrástol na 3,2 milióna ton

Bratislava 14. apríla (TASR) – Členské štáty EÚ v roku 2011 podľa údajov Európskej komisie (EK) vyviezli na trhy tretích krajín takmer 3,2 milióna ton bravčového mäsa, vnútorností a výrobkov z bravčoviny, čo bolo o 18,8 % viac ako v roku 2010. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

V štruktúre predaja mali najväčší podiel vnútornosti, tuky a mrazené bravčové mäso – približne 2,7 milióna ton. V porovnaní s rokom 2010 sa zvýšil export všetkých druhov bravčového mäsa, znížil sa len vývoz živých ošípaných.

Väčšina bravčového mäsa exportovaná mimo EÚ bola z Nemecka, Dánska, Španielska, Holandska a Poľska. Vývoz z Poľska vzrástol oproti roku 2010 o 17,4 % a najväčším odberateľom bolo Bielorusko. Hlavným príjemcom bravčového mäsa z EÚ v tomto období bolo Rusko, kde sa počas roka zvýšil predaj o 5 % na 847.000 ton, čo bola takmer tretina celého vývozu. Medzi ďalšie významné trhy patrili Hongkong s medziročným nárastom importu o 26 % na 539.000 ton, Čína s nárastom o 90 % na 392.000 ton, Japonsko s rastom o 3 % na 231.000 ton a Kórejská republika s 93-% nárastom na 194.000 ton.

Výrazné zvýšenie predaja do Kórejskej republiky bolo výsledkom znižovania produkcie v krajine v dôsledku vzniku nákazy slintačky a krívačky a tiež zrušenia cla. Odbyt bravčového mäsa do Bieloruska vzrástol o tretinu na 104.000 ton.

V roku 2011 členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách približne 37.000 ton živých ošípaných, bravčového mäsa, vnútorností a výrobkov z bravčoviny, teda o 13 % menej ako v roku 2010. Najväčší podiel na dovoze mal nákup vnútorností a tukov 24.000 ton a mrazeného mäsa 9000 ton. Najväčšími dodávateľmi bravčového mäsa do EÚ boli vlani Švajčiarsko, Čile a USA.

jal gl

REKLAMA

REKLAMA