Produkcia hovädziny v EÚ tento rok podľa EK klesne o 2,1 % na 7,6 mil. ton

Bratislava 10. novembra (TASR) – Produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa na základe predpovede Európskej komisie (EK) v roku 2013 zníži o 2,1 % na 7,603 milióna ton. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

"Základom predikcie sa stal 4,5-% pokles stavov dobytka v prvej polovici tohto roka. Zároveň sa v tomto období spomalil pokles počtu zabitých jalovíc, čo môže byť znamením prípravy poľnohospodárov obnoviť výrobu. EK z toho dôvodu očakáva, že v roku 2014 produkcia tohto druhu mäsa vzrastie o 0,7 % na 7,657 milióna ton," konštatujú ATIS.

V roku 2014 sa tempo poklesu exportu hovädzieho mäsa spomalí o 2,1 % na 143.000 ton, zatiaľ čo miera poklesu obchodu s produktmi z hovädzieho mäsa v porovnaní s rokom 2013 poklesne na úroveň 112.000 ton, teda o 5,1 %.

V porovnaní s rokom 2012 sa v roku 2013 zvýši dovoz hovädzieho mäsa do EÚ o 10,9 % na 304.000 ton a v nasledujúcom roku by sa mal stabilizovať. Stúpať bude totiž import mäsa z Brazílie a Uruguaja a klesne dovoz z Argentíny.

Nedostatok na strane ponuky a ekonomické oslabenie spôsobia, že sa v roku 2013 spotreba hovädzieho mäsa v EÚ zníži o 0,8 % na 7,761 milióna ton, ale v roku 2014 by mala pravdepodobne stúpnuť o ďalších 0,9 % na 7,833 milióna ton. Priemerná spotreba mäsa sa stabilizuje približne na úrovni 10,7 kg na osobu a rok.

jal jk

REKLAMA

REKLAMA