Výroba bravčoviny sa môže tento rok stabilizovať na úrovni 23,108 mil. ton

Bratislava 1. septembra (TASR) – Výroba bravčového mäsa v EÚ sa podľa predpovedí Európskej komisie (EK) môže v roku 2012 stabilizovať na úrovni 23,108 milióna ton a v roku 2013 klesnúť o 2 %.

"Bude to v dôsledku ďalšieho zníženia počtu prasníc z dôvodu nových prísnejších požiadaviek EÚ – zrušením skupinových kotercov pre prasnice," uvádza sa ďalej v správe Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

V roku 2011 boli priaznivé podmienky pre rast vývozu bravčového mäsa z EÚ. "Obchodné vyhliadky na rok 2012 sú stále sľubné a preto možno očakávať, že export tohto druhu mäsa z EÚ sa zvýši o 3,5 %. V roku 2013 však bude vývoz klesať o 11,1 % v dôsledku nižších výrobných prostriedkov."

Minulý rok sa import bravčového mäsa do EÚ znížil až o 31,8 %, zatiaľ čo v roku 2012 môže klesnúť o ďalších 6,7 %. V budúcom roku môžu byť dovozy tohto druhu mäsa do EÚ nižšie o 7,1 %.

Celková spotreba bravčového mäsa bude v EÚ v ďalších dvoch rokoch klesať, a to v roku 2012 aj 2013 o 0,4 % a o 1 %. Priemerná ročná spotreba bravčového mäsa sa zníži v roku 2012 o 0,7 % na 41,2 kg na obyvateľa a v roku 2013 o ďalšie 1,2 %.

jal jk

REKLAMA

REKLAMA