EP: Označovanie krajiny pôvodu bude povinné pri mäse či mlieku

Bratislava 27. júna (TASR) – Označovanie krajiny pôvodu v prípade mäsa, mlieka či mliečnych výrobkov bude povinné. "Verím, že v ďalšej diskusii už v pléne nedôjde k ďalším zmenám a parlament to väčšinovo schváli," povedala europoslankyňa Anna Záborská dnes v Bratislave na seminári o označovaní potravín.

Uviesť krajinu pôvodu bude tiež povinné pri výrobkoch, ktoré sú zložené z jedného druhu látky. Nepovinné označenie bude pre všetky ostatné potraviny. Výrobky, ktoré tak majú viacero zložiek z rôznych štátov, sú tejto povinnosti zbavené. Dobrovoľné označovanie bude aj pre potraviny obsahujúce viac ako 50 % jednej látky.

Záborská tak tlmočila závery Európskeho parlamentu (EP), ktorý by mal problematiku označovania potravín definitívne prerokovať v druhom čítaní ešte do začatia prázdnin. Podotkla, že EP by mal odsúhlasiť aj päťročné pozorovacie obdobie, na základe ktorého by sa mala vypracovať štúdia analyzujúca dopady tohto rozhodnutia.

Novinkou by malo byť označovanie prvého zmrazenia. Na obaloch by si ľudia mali nájsť aj alergény, ktoré výrobok obsahuje. Europoslanec Miroslav Mikolášik zdôraznil, že údaje o alergénoch sú v dnešnom období veľmi dôležité, keďže štatistiky hovoria, že iba v prípade detí približne tretina z nich trpí alergiou.

Základné energetické či výživové hodnoty budú mať po novom jednotné prepočty, a to na 100 mililitrov prípadne 100 gramov výrobku. "Zavedie sa aj ochrana pred mätúcimi informáciami," vyzdvihol Mikolášik. Ide napríklad o situácie, keď sa na jogurtoch nachádzajú obrázky jahôd, pričom v samotnom jogurte je iba jahodová príchuť. "Jahody okolo toho ani neprešli," podotkol europoslanec, ktorý je spoločne so Záborskou členom najviac zainteresované výboru – Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Dnešný seminár zorganizovala Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Kancelária už túto tému v SR prezentovala, zamerala sa predovšetkým na nitriansky región, ktorý je známy svojou agrárnou výrobou. Zároveň si dala vypracovať aj prieskum od agentúry Focus na vzorke viac ako 1000 respondentov. Z nich väčšina študuje označovanie na obaloch potravín a zároveň väčšina chce, aby na obaloch bola označená krajina pôvodu.

emu gl

REKLAMA

REKLAMA