Európa sa stáva svetovým lídrom v snahe ochrániť spotrebiteľov

Štrasburg 6. júla (TASR) – Európsky parlament (EP) schválil dnes nariadenie o informáciách, ktoré musia obsahovať potraviny určené pre európskych spotrebiteľov. Prvýkrát sa na obaly predávaných potravín dostanú aj informácie o alergénoch. Všetky informácie užitočné pre zdravie spotrebiteľa budú musieť byť dobre viditeľné a čitateľné a nesmú byť prekryté dodatočnými informáciami zo strany predajcov.

„Vítam dnešné dôležité rozhodnutie. Je vyvrcholením úsilia, ktoré sa začalo pred viac ako tromi rokmi a ktoré sa snaží pomôcť spotrebiteľom správne sa rozhodovať pri kúpe potravín. Rozhodnutie parlamentu prispieva k boju s rastúcim počtom prípadov obezity a chronických ochorení v EÚ," povedal dnes pred poslancami EP John Dalli, komisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku.

Dohoda, ktorú podporila aj Európska komisia i Európsky parlament, posilní postavenie spotrebiteľov. Zavedie minimálnu veľkosť písma povinných informácií pre ich ľahšie pochopenie. Zavedie povinné informácie o výživových hodnotách (lipidy, tuky, saturované mastné kyseliny, proteíny, soľ) na 100 gramov alebo 100 mililitrov v závislosti od formy obalu. Tieto hodnoty spotrebiteľom pomôžu ľahšie nájsť potraviny vyhovujúce ich osobným alebo výživovým potrebám.

Podľa dnes schválenej dohody bude povinné aj označovanie krajiny pôvodu v prípade bravčového mäsa, mäsa z oviec, husí a hydiny. Doteraz to bolo povinné iba pre hovädzie mäso, med, olivový olej, čerstvé ovocie a zeleninu. Pravidlami dobrovoľného uvádzania informácií o pôvode sa zníži riziko zavádzania spotrebiteľov a zabezpečia rovnaké pravidlá hry pre potravinárske podniky.

Pribudnú prvý raz aj povinné informácie o alergénoch na balených a nebalených potravinách, ako aj na potravinách predávaných v reštauráciách, aby si spotrebitelia mohli lepšie chrániť svoje zdravie.

"Ako lekár som veľmi rád, že to prešlo. Prvýkrát vôbec sa bude uvádzať prítomnosť alergénov v potravinách. Detskí lekári, alergológovia a imunológovia tvrdia, že dnes takmer každé tretie dieťa je alergik a často ide o alergiu po požití potravín. Toto je krok dopredu," vyhlásil po prijatí uznesenia slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH). Dodal, že vďaka informáciám o alergénoch človek, ktorý vie, na čo je alergický, si už nekúpi potraviny, ktoré mu škodia, a bude sa tak lepšie chrániť.

Nariadenie EÚ o označovaní potravín je svojím rozsahom a detailnosťou historické, európski spotrebitelia budú prví na svete, ktorí dostanú dostatočné množstvo informácií na obaloch, aby sami mohli ochraňovať svoje zdravie.

"EÚ si možno najviac na svete všíma svojich spotrebiteľov, tých, ktorí sa denno-denne potrebujú stravovať. Ľudia, ktorí si kupujú potraviny, majú právo vedieť, čo si kupujú a aké to má zloženie," potvrdil Mikolášik tvrdenie o historickosti chystaného návrhu na nové označovanie potravín.

Európskej komisii a poslancom EP sa nepodarilo presadiť povinné uvádzanie výživových hodnôt na čelnej strane obalu. Zatiaľ to bude iba na dobrovoľnej báze. Takisto sa nepodarilo presadiť požiadavky o povinnom označovaní zloženia a výživových hodnôt aj pre alkoholické nápoje.

Nariadenie bude platiť vo všetkých členských štátoch o tri roky po uverejnení nariadenia v Úradnom vestníku EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) gl

REKLAMA

REKLAMA