STANOVISKO: Europoslanec Pál Csáky víta novú Európsku komisiu

Bratislava 22. októbra (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili zloženie novej Európskej komisie pod vedením jej predsedu Jeana-Claudea Junckera. Skončilo sa tým osemmesačné obdobie neistoty v EÚ. Európska komisia totiž vážnejšie rozhodnutia, ktoré by mali aj politickú váhu od marca tohto roka už neprijala.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili zloženie novej Európskej komisie pod vedením jej predsedu Jeana-Claudea Junckera. Skončilo sa tým osemmesačné obdobie neistoty v EÚ. Európska komisia totiž vážnejšie rozhodnutia, ktoré by mali aj politickú váhu od marca tohto roka už neprijala. Podľa europoslanca Pála Csákyho vznik novej komisie predbiehalo niekoľko zvláštnych rozhodnutí, ktorým sa v budúcnosti treba venovať a ktoré by bolo treba odstrániť zo systému.

Europoslanec Csáky preto dnes v písomnom vyjadrení navrhol, aby sa v budúcnosti zmenil proces nominácie na eurokomisárov tak, že predseda Európskej komisie by po svojom zvolení a vymenovaní začal rozhovory s predsedami vlád členských krajín, ponúkol by im portfólia a jednotlivé vlády členských krajín by až potom nominovali kandidáta na eurokomisára. Súčasný systém je totiž obrátený, členské štáty pri nominácii vôbec netušia, ktoré portfólio ich kandidát dostane. Preto sa mohlo stať, že odborná alebo politická nespôsobilosť niektorých kandidátov sa stala zjavnou až počas vypočúvania v Bruseli, čo znamená stratu prestíže nielen pre danú krajinu, ale aj pre EÚ.

Na základe dnešného vyjadrenia europoslanca Csákyho zloženie Junckerovej komisie nie je ideálne, ale každopádne vidí šancu na to, aby nová komisia priniesla nové energie do politiky EÚ. Preto podporil EK na dnešnom hlasovaní o dôvere.

TASR informovala asistentka poslanca Európskeho parlamentu Pála Csákyho Éva Dunajszky.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

fed