Spoločné vyhlásenie lídrov EÚ k britskému referendu – čo ním mysleli

(Spoločné vyhlásenie Martina Schulza, predsedu Európskeho parlamentu, Donalda Tuska, predsedu Európskej rady, Marka Rutteho, predsedu vlády krajiny na čele rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ, a Jeana-Claudea Junckera, predsedu Európskej komisie, k výsledkom referenda v Spojenom kráľovstve).

Radovan Geist ponúka komentovanú verziu:

Dnes doobeda sa v Bruseli na pozvanie predsedu Európskej komisie Junckera stretli predsedovia Schulz, Tusk a Rutte. (Samozrejme, že sme už vopred pripravovali plán B, C, aj D. Hádam ste nečakali niečo iné.) Diskutovali o výsledkoch referenda v Spojenom kráľovstve a vydali toto spoločné vyhlásenie:

„Ľud Veľkej Británie v slobodnom a demokratickom procese vyjadril vôľu opustiť Európsku úniu. Je nám tohto rozhodnutia ľúto, ale rešpektujeme ho. (Rozhodli ste sa, my sa zariadime – viď nižšie.)

Dnešná situácia nemá historický precedens, no naša odpoveď je jednotná. Ostaneme pevní a udržíme mier a prosperitu ako základné hodnoty EÚ. Únia 27 členských štátov bude pokračovať. Únia je rámcom pre našu spoločnú politickú budúcnosť. (Nemyslite si, že za vami pôjdu ďalší. To by nás fakt nasr… dopálilo.)

Na spoločnej minulosti, geografickej blízkosti a záujmoch postavíme našu spoluprácu. Bok po boku sa postavíme spoločným výzvam, aby sme mohli ďalej rásť, viac prosperovať a vytvoriť pre našich občanov bezpečný priestor na život. (Teraz už naozaj. Fakt. Veď pre koho iného to všetko robíme, ak nie pre našich občanov. Naozaj. Fakt.) Inštitúcie sa plnohodnotne zapoja do tohto úsilia. (Nemyslite si, že všetko dohodnete za zavretými dverami s Angelou.)

Teraz očakávame, že vláda Spojeného kráľovstva rozhodnutie britského ľudu čo najskôr uskutoční, hoci to môže byť bolestivé. Zdržiavanie by len zbytočne predlžovalo neistotu. (Už ste nás naťahovali dosť dlho. Ak vám všetk tie ústupky nestačili, ukončime to rýchlo – ešte by sme vám to mohli aj pekne osladiť.)

Máme pravidlá, podľa ktorých sa tento proces dá riadne zvládnuť. V článku 50 Zmluvy o Európskej únii sa ustanovuje postup, ktorý sa má použiť v prípade, že sa krajina rozhodne odísť z Európskej únie. Sme pripravení urýchlene začať so Spojeným kráľovstvom rokovania o podmienkach vystúpenia z Únie. (Boris, zabudni na odchod akýmkoľvek iným spôsobom. Zabudni na jednostranné vyhlásenia. Jednoducho zabudni. ZABUDNI!)

Do ukončenia týchto rokovaní bude Spojené kráľovstvo naďalej členom Európskej únie so všetkými právami a povinnosťami, ktoré mu z toho vyplývajú. Podľa zmlúv, ktoré Spojené kráľovstvo ratifikovalo, sa v ňom bude v plnom rozsahu uplatňovať právo EÚ, až kým prestane byť členom. (Boris, je nám jedno, čo si pred referendom nasľuboval. Pokiaľ sa nedohodneme inak, budete platiť, rešpektovať, a chovať sa slušne.)

Podľa dohody nenadobudne účinnosť a zaniká Nové riešenie pre Spojené kráľovstvo v Európskej únii, ktoré sa dosiahlo na Európskej rade 18. – 19. februára 2016. Žiadne ďalšie rokovania o tomto dokumente sa neuskutočnia. (Dali sme vám šancu, tak vám treba.)

Pokiaľ ide o Spojené kráľovstvo, dúfame, že v budúcnosti bude Európskej únii blízkym partnerom. Očakávame, že v tomto ohľade predloží svoje návrhy. Každá dohoda uzavretá so Spojeným kráľovstvom ako treťou krajinou bude musieť zohľadňovať záujmy oboch strán a bude musieť byť vyvážená z hľadiska práv aj povinností.“ (So long and thanks for all the fish (and chips).)

2 Comments

• Tie komentáre sú vyjadrením úrovne autora. Nie je to skôr chcenie – od neho? Očakávam reálne návrhy od autora poznámok, najmä ako sa bude vyvíjať Slovenské kráľovstvo so svojou mafio-politickou mocou…

• My,hrdi a svojbitni obcania Slovenska, odchovani na Cervenom materskom mlieku, s vyhlasenim Ustredneho vyboru Europskej komisie jednohlasne suhlasime a bez vyhrady ho podporujeme. Bok po boku – robotnik, rolnik, privatizer i bezdomovec krestan, moslim , zid, budhista sobotar i bratia Jehovovi – v jednom siku sa postavíme nebojacne a s odhodlanym vyrazom tvare spoločným výzvam, aby sme mohli nadalej rast – este viac prosperovať a vytvoriť tak pre uzku skupinu vyvolenych občanov bezpečný priestor na život. – a pre ich deti radostnu a skvelu buducnost.
    Nixon – ruky pewc od Kuby ! Kuba SI – Yankee NO ! Zo Sovietskym zväzom spolocne na vecne casy !
    – tlaciarensky skriatok zauradoval – prosim opravte si – dnes je aktualne : Z Europskou uniou na vecne casy – a nikdy inak !