Férová nadácia vybrala víťazné projekty Grantovej výzvy pre rok 2017

Súťaž najinovatívnejších start-upov, rozvoj kritického myslenia a vzdelávania, či rozbeh coworkingov možný aj vďaka Férovej Nadácii.

Tlačová správa – 12. 10. 2017

Headlinom tohtoročného grantu bola výzva „Zmeň Slovensko k lepšiemu vlastným projektom,“ ktorá nadväzovala na desať výziev v iniciatíve Dobré dáta k 10. výročiu O2 na Slovensku. Do výzvy sa prihlásila takmer stovka projektov:

„Som príjemne prekvapený kvalitou, množstvom aj zameraním projektov. Z nich jednoznačne vyplýva, že spoločnosť a mladí si uvedomujú potrebu posilňovania hodnôt demokracie, otvorenosti, kritického myslenia, či inovácií vo vzdelávaní. Práve takéto projekty môžu byť akousi predĺženou rukou do oblastí, do ktorých z podstaty nášho podnikania máme obmedzený vplyv, no prostredníctvom Férovej nadácie a neziskových združení môžeme pomôcť. Pôvodne bolo naším zámerom použiť na tento cieľ 100 000 eur, avšak  vzhľadom na kvalitu prihlásených projektov sme sa rozhodli, že finálnu sumu navýšime na takmer 127 000 eur podporíme až 16 zaujímavých iniciatív, ktoré nám dávajú zmysel,“ povedal Peter Gažík, predseda správnej rady Férovej nadácie a generálny riaditeľ O2.

Cieľom Férovej nadácie je naďalej zblízka sledovať vývoj projektov, ktorým dala svoju dôveru a podporu a spoločne sa tešiť z pokroku a úspechov:

„Pre nás výzva nekončí formalitou – odoslaním príspevku na účty organizácií, ktoré výzvu vyhrali. Chceme byť živelne súčasťou procesu, vidieť ako rastú a prispievajú aj svojmu okoliu a samozrejme poskytnúť prípadnú odbornú pomoc pre ďalšie napredovanie,“ hovorí Tereza Molnár, šéfka Komunikácie O2.

Medzi podporenými sú aj projekty, s ktorými má Férová Nadácia skúsenosť už z minulého roka (Start-up Awards, Sokratov inštitút, Európska noc výskumníkov, Študentská podnikateľská cena, TEDxYouth).  Nadáciu však oslovilo aj množstvo nových, perspektívnych projektov organizovaných stredoškolákmi pre svojich rovesníkov (Slovenská debatná asociácia), či platforma Praxuj združujúca možnosti stáží pre študentov s cieľom zamedziť odlivu šikovných ľudí zo Slovenska. Na podporu kritického myslenia, boja proti extrémizmu a formovania hodnôt mladých, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou posunu spoločnosti a schopnosti myslieť inak a otvorene, sa sústreďuje Living Memory či Festival LAF. Keďže koncept coworkingov môže významne prispieť k podpore podnikania a inováciám, Férová nadácia podporí aj kreatívne centrum Nová Cvernovka.

Férová Nadácia sa orientuje na podporu vzdelávania, zamestnanosti a inovatívnosti. Správnu radu tvorí Peter Gažík (predseda), Juraj Vaculík a od októbra 2017 Michal Meško, ktorý vo funkcii nahradil Michala Trubana.

Projekty podporené Férovou Nadáciou v roku 2017:

Podpora start-upových platforiem, podnikania, zamestnanosti a inovácií

Výška podpory

Startup Awards (Neulogy) Odovzdávanie cien najlepším a najúspešnejším startupistom

25 000

Študentská podnikateľská cena 2017 (JCI – Slovensko) Oceňovanie najinovatívnejších študentských podnikateľov

5 000

Vyhorenie.sk Portál kumulujúci informácie o syndróme vyhorenia

1 000

Mobilita Kreatívneho Centra – Nová Cvernovka

(Nadácia Cvernovka)

Vybudovanie výťahu pre budovu Novej Cvernovky na Račianskej ulici