Úvahy o Európe: Výbor regiónov zavíta do Prešova

Do iniciatívy Úvahy o Európe Európskeho výboru regiónov sa už zapojilo viac ako 14 tisíc občanov. [Európsky výbor regiónov]

Tento článok je súčasťou Špeciálu: EÚ z pohľadu regiónov

Úvahy o Európe sú sériou diskusných podujatí medzi členmi Európskeho výboru regiónov a občanmi v regiónoch a mestách celej EÚ. Podujatia majú formu lokálnych diskusií na radniciach, v regionálnych parlamentoch, miestnych zastupiteľstvách, školách a univerzitách. Silný impulz dostala iniciatíva v novembri 2016, keď predseda Európskej rady požiadal Výbor regiónov, aby občanov zapojil do celoeurópskej diskusie o budúcnosti Európy.

Od spustenia iniciatívy v marci 2016 sa uskutočnilo 133 miestnych dialógov v 25 európskych krajinách, 81 regiónoch a 114 mestách, do ktorých sa podarilo zapojiť 14 tisíc účastníkov a 156 členov Výboru regiónov.

Výbor regiónov na začiatku minulého roku požiadal občanov, aby sa prostredníctvom online prieskumu a mobilnej aplikácie, ktorá je k dispozícii v 24 úradných jazykoch EÚ, „vyjadrili k Európe“. Doteraz sa do tejto unikátnej akcie zapojilo približne 15 000 ľudí. Iniciatíva prináša zaujímavé poznatky o tom, ako si ľudia predstavujú budúci vývoj EÚ.

Aj s ohľadom na blížiace sa eurovoľby v máji 2019 bude Európsky výbor regiónov pokračovať v dialógoch s občanmi a lokálne podporovať kampaň na zvyšovanie povedomia o voľbách do Európskeho parlamentu ako aj o ostatných inštitúciách EÚ.

Pozvánka: Zúčastnite sa na najbližšej diskusii s občanmi v Prešove už vo štvrtok 19. apríla. Viac informácií nájdete tu.

> Svoj názor na budúcnosť Európy prejavte aj prostredníctvom online prieskumu, ktorý nájdete na tejto stránke.