EURACTIV Podcast | Keby každý farmár prešiel na ekoprodukciu, nikto nezomrie od hladu

Tento článok je súčasťou Špeciálu: Uživí ekologické poľnohospodárstvo Slovensko?

Vypočujte si záznam z diskusie portálu EURACTIV Slovensko o ekologickom poľnohospodárstve na Slovensku.

Európska komisia minulý rok predstavila dlhodobú potravinovú stratégiu Z farmy na stôl, ktorá má zásadným spôsobom prekopať celý poľnohospodársky a potravinový systém v EÚ. Jej zámerom je zaistiť, aby agropotravinárstvo takisto prispelo k plneniu cieľov Európskej zelenej dohody.

Jedným z hlavných cieľov stratégie je väčšia podpora ekologického poľnohospodárstva. Do roku 2030 by ekofarmy mali tvoriť aspoň 25 percent poľnohospodárskej pôdy v EÚ. S tým súvisia aj ďalšie ciele stratégie, ktoré sú nevyhnutným predpokladom ekologického poľnohospodárstva: zníženie používania chemických ochranných prostriedkov a hnojív, či dobré životné podmienky zvierat.

Svitá ekologickému poľnohospodárstvu na lepšie časy? A ako má vyzerať jeho podpora zo strany štátu?

Na tému diskutovali:

Michal Kiča, Štátny tajomník, Ministerstvo životného prostredia

Ladislav Miko, Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Martin Hojsík, europoslanec (Progresívne Slovensko/Renew Europe)

Maroš Kminiak, Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekotrend Slovakia