Europoslanci hovoria o škandále, no potravinovú stratégiu EÚ podporili

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski. [EPA-EFE/Piotr Nowak]

Európska komisia krotí obavy zo zistení dopadových štúdií, ktoré skúmali vplyvy potravinovej stratégie Z farmy na stôl na agropotravinársky sektor EÚ. Zverejnené práce podľa nej hodnotia iba malú časť cieľov stratégie, pričom nezohľadňujú vplyv avizovaných podporných politík.

Európsky parlament v utorok večer (19. októbra) na plenárnej schôdzi schválil uznesenie, ktoré žiada ekologickú reformu potravinového systému EÚ.

Za uznesenie, ktoré podporilo pôvodné znenie potravinovej stratégie Z farmy na stôl (Farm to Fork, F2F). Hlasovalo až 452 poslancov. Proti hlasovalo 170 a zdržalo sa 76 poslancov.

Europarlament sa tak prihlásil k hlavným cieľom stratégie, ako obmedzenie používania pesticídov a syntetických hnojív, či zvyšovanie výmery ekofariem a plochy bez produkcie. Hoci ide iba o nelegislatívne uznesenie, do ďalších diskusií ohľadom cieľov stratégie vysiela dôležitý politický signál.

Stratégia F2F je zatiaľ iba rámcovým dokumentom, ktorý zhŕňa, kam by európska potravinová produkcia mala smerovať. Eurokomisia k jednotlivým cieľom postupne začne zverejňovať legislatívne návrhy.

Nižšia produkcia, no aj menej emisií: Výskumníci spočítali dôsledky stratégie Z farmy na stôl

Zistenia vôbec prvej štúdie dopadov potravinovej stratégie Z farmy na stôl potvrdzujú obavy poľnohospodárov. Stratégia spôsobí pokles produkcie a príjmov v takmer všetkých kategóriách  komodít. Výskumníci ale tvrdia, že zelené ciele stratégie nie sú nedosiahnuteľné.

Hlasovaniu v europarlamente ale predchádzala búrlivá diskusia o celkových vplyvoch potravinovej stratégie na agropotravinárstvo v EÚ. Takmer tridsiatka veľkých združení zo sektora minulý týždeň zverejnila výzvu, aby Európska komisia vypracovala komplexné posúdenie vplyvu všetkých návrhov, ktoré potravinové stratégia obsahuje.

Poukazujú na to, že niekoľko inštitúcií sa o to už pokúsilo, pričom ich zistenia podľa signatárov výzvy ukazujú, že ciele stratégie Z farmy na stôl ohrozujú životaschopnosť európskeho agropotravinárstva.

„Ak sa výroba v EÚ zníži, ako to očakávajú všetci vedci, ktorí hodnotili vplyv súčasných návrhov Komisie, výrazne sa zvýši dovoz poľnohospodárskych surovín do EÚ, čím sa EÚ stane závislou na dovoze, aby uživila svoje obyvateľstvo. To by pre európskych spotrebiteľov znamenalo niekoľko politických a potravinových rizík,“ upozorňujú v liste.

Vlastné štúdie vypracovali americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA), nemecká univerzita v Kieli, holandská Wageningenská univerzita, či Spoločné výskumné stredisko eurokomisie (JRC). Práve o výsledkoch práce výskumníkov z JRC sa v bruselskej bubline v ostatných dňoch hovorí najviac.

Podľa ich výpočtov by sa po splnení iba štyroch vybraných cieľov F2F poľnohospodárska produkcia v EÚ znížila o desatinu. Zároveň sa farmárom znížia príjmy, narastú ceny komodít a časť produkcie sa presunie za hranice Únie. JRC skúmalo dopady zvyšovania výmery ekologického poľnohospodárstva, zníženia používania pesticídov a hnojív a zvýšenia rozlohy neproduktívnych prvkov v krajine.

Štúdia ale európskych poľnohospodárov nenahnevala iba výsledkami. Európska komisia čelí kritike za to, že tieto zistenia zámerne zatajovala. Bruselský portál EURACTIV priniesol informáciu, že Komisia zistenia JRC mala na stole už na začiatku roka, no pre ich citlivý obsah sa ich rozhodla zverejniť až v auguste. Podľa najväčšieho agrárneho združenia v EÚ Copa Cogeca chcela Komisia  využiť uhorkovú sezónu a čas, kedy sú v EÚ inštitucionálne prázdniny, na to, aby čo najviac ututlala citlivé závery štúdie.

Polročný posun zverejnenia dopadovej štúdie exekutíve EÚ vyčítali počas rozpravy k F2F aj viacerí europoslanci. Niektorí z nich hovorili o „škandále“, či o „vypočítavosti“, ktorá mala zakryť „katastrofálne dôsledky“ stratégie pre agrosektor. Zákonodarcom sa tiež nepáči, že eurokomisia materiál zverejnila iba tesne predtým, ako o stratégii začali diskutovať zodpovedné europarlamentné výbory.

Európska komisia ale slová o zatajovaní dopadovej štúdie odmieta. Tvrdí, že jej zverejnenie posunula na leto, pretože predtým obsahovala veľa nedostatkov, ktoré bolo treba odstrániť.

„Treba si uvedomiť jednu vec: keby zámerom štúdie bolo zavádzať alebo podvádzať, tak by sme ju nikdy nezverejnili,“ pre EURACTIV povedal Tassos Haniotis z generálneho riaditeľstva komisie pre poľnohospodárstvo.

Od obezity po pesticídy: Nová stratégia EÚ rieši problémy celého potravinového cyklu (INFOGRAFIKA)

Potravinová stratégia Z farmy na stôl má určiť štandard udržateľnej výroby a spotreby potravín pre celý svet. Európska komisia chce, aby európske potraviny boli zdravé, cenovo dostupné a aby ich produkcia zanechávala čo najmenšie stopy na životnom prostredí a klíme.

Na čo štúdie nemysleli

Eurokomisia sa tento týždeň pustila do vyvracania niektorých informácií ohľadom záverov analýzy JRC, ale aj ostatných vedeckých štúdií na tému F2F. Tieto práce sú podľa nej pre tvorcov politík cenným zdrojom informácií, no zdôrazňuje, že im chýba komplexné hodnotenie, pretože sa zameriavajú iba na niekoľko vybraných časti návrhu potravinovej stratégie. Okrem toho nezohľadňujú, ako sa vplyvom vytýčených cieľov zvýši dopyt po poľnohospodárskej produkcii alebo akú finančnú podporu pri ich plnení farmárom poskytne nová Spoločná poľnohospodárska politika EÚ.

Komisia preto pripravila prehľadovú tabuľku, kde ukazuje, čo všetko jednotlivé štúdie vo svojich hodnoteniach opomenuli. Prakticky všetky sa sústredili na spomínané štyri ciele, o ktorých sa v súvislosti s F2F v poľnohospodárskej komunite hovorí najviac.

Až na jednu výnimku ale vedecké práce vôbec neskúmali ostatných 19 cieľov a podporných politík, ktoré sú súčasťou návrhu Komisie. Ide napríklad o akčný plán pre ekologické poľnohospodárstvo, iniciatívu na podporu uhlíkového poľnohospodárstva, zmenu označovania potravinových obalov, či plánovanú podporu udržateľného stravovania v EÚ.

Štúdie nezmerali ani to, ako sa poľnohospodárska produkcia zmení v prípade, ak sa súčasný intenzívny model agropotravinárstva nestane udržateľnejším. Rovnako tak ich výsledky nezohľadňujú pozitívne vplyvy šetrnejších poľnohospodárskych postupov na výnosy a príjmy poľnohospodárov.

Komisia skrátka hovorí, že sa nedá dôkladne zhodnotiť ako sa zmení produkcia po obmedzení pesticídov, keď sa do toho nepremietne aj vplyv podpory biologickej a integrovanej ochrany rastlín.

„Poľnohospodársky sektor sa za posledných 10 rokov významne posunul k udržateľnejšej budúcnosti bez toho, aby to ohrozilo jeho schopnosť dodávať kvalitné potraviny,“ argumentuje Komisia s tým, že poľnohospodársku produkciu výrazne neovplyvnilo obmedzenie používania pesticídov a ani zvyšovanie výmery ekologických fariem.

Európska komisia zároveň ubezpečuje, že pripravuje komplexnejšiu analýzu toho, ako potravinová stratégia zasiahne agrosektor v EÚ.

„Znovu zdôrazňujem, že každému jednému zákonu súvisiacemu so stratégiou Z farmy na stôl bude predchádzať samostatné hodnotenie jeho vplyvov. Tak ako je to pri legislatívnych návrhoch Komisie vždy,“ uviedol eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.