Kľúčom k odstráneniu dvojitej kvality potravín bude spoločná metodika

Ilustračný obrázok [TASR / ÚVZ SR]

Dvojaká kvalita potravín bude v európskej legislatíve explicitne označená za nekalú obchodnú praktiku. Ako presne sa zadefinuje pre účely testovania je zatiaľ otázne.

„Zintenzívnime boj proti dvojakej kvalite potravín. Zmenili sme smernicu o nekalých obchodných praktikách tak, aby bolo čierne na bielom, že dvojaká kvalita potravín je zakázaná,“ povedala v stredu (11. apríla) eurokomisárka pre spravodlivosť a spotrebiteľov Věra Jourová.

Komisia chce, aby spotrebitelia mohli spájať sily pomocou kolektívnych žalôb

Podľa nového návrhu Európskej komisie by mohli spotrebitelia kolektívne žalovať spoločnosti v záležitostiach, ktoré sa týkajú viacerých krajín Európskej únie. Svitla tak nádej aj pre slovenských majiteľov áut od Volkswagenu so zmanipulovaným softwarom.

Žiadni občania druhej kategórie

„Vnútroštátnym orgánom poskytneme nástroj, o ktorý požiadali, aby zastavili túto praktiku. Ako povedal predseda (Jean-Claude Juncker) v septembri, v Európskej únii nemôžu existovať občania druhej kategórie.“

Vo svojom prejave o stave Únie 13. septembra v Štrasburgu Juncker povedal: „Nebudem akceptovať to, že v niektorých častiach Európy sa ľuďom predávajú potraviny nižšej kvality ako v iných krajinách, napriek tomu, že balenie a označenie je rovnaké.“

Dvojaká kvalita potravín: Podľa Fica ide o "nebezpečný politický odkaz"

V4 chce, aby Európska komisia preštudovala, ako môže európska legislatíva reagovať na problém nekvalitných potravín.

„Najväčší škandál nedávnej minulosti“

Testovanie vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy odhalilo, že nadnárodné potravinárske spoločnosti predávajú v nových členských štátoch Únie produkty, ktoré sú vyrobené z menej kvalitných prísad, pričom ich uvádzajú na trh s tým istým obalom a označením ako v západnej Európe.

Bulharský premiér Bojko Borissov túto prax v júli 2017 nazval „potravinový apartheid“, maďarský vládny predstaviteľ to označil za „najväčší škandál nedávnej minulosti“.

Kvôli nekvalitným potravinám zvoláva Fico summit V4

Slovensko chce európsku legislatívu, ktorá by rôzne zloženie pre rovnaký produkt na jednotnom trhu zakázala. Potravinárska komora Slovenska hovorí o „necitlivom“ otvorení témy.

Zmena rétoriky

Komisia spočiatku hovorila, že kvalita potravín, ktorá nemá vplyv na ich bezpečnosť, nepatrí medzi jej kompetencie. Ako argument pre líšiace sa zloženie produktov sa uvádzalo aj právo potravinárskeho priemyslu na používanie rôznych zložiek tak, aby vyhovovali rozdielnym chutiam na líšiacich sa národných trhoch s rôznymi preferenciami spotrebiteľov.

Politický tlak zo strany vlád krajín strednej a východnej Európy primäl Komisiu, aby zmenila rétoriku. Namiesto vytvorenia centralizovaného nástroja dáva Komisia členským štátom možnosť označiť dvojakú kvalitu potravín za neférovú obchodnú praktiku, ktorú už európske právo považuje za nezákonnú.

Umižní to zmena smernice o nekalých obchodných praktikách, ktorú Komisia ohlásila v rámci komplexnejšieho balíka New Deal For Consumers.

Slováci si radšej priplatia

Štúdie v krajinách východnej Európy ukázali, že mnohé tovary, vrátane pracích práškov, majú nižšiu kvalitu ako tie isté značky a balenia ostatných štátoch.

„Dnes sa posúvame výrazne vpred a k pokutám za dvojakú kvalitu sme opäť o krok bližšie,“ povedala ministerka poľnohospodárstva Gabriela Matečná. „Európska komisia pochopila, že je to vážny problém, ktorý v EÚ nemôžeme akceptovať,“ skonštatovala. Dvojaká kvalita potravín je problémom tretiny krajín Európskej únie, predovšetkým východnej časti.

Ministerstvo pôdohospodárstva poukázalo na to, že v takmer všetkých novších členských štátoch je v produktoch menej mäsa, prírodných zložiek a viac umelých prísad.

Až 83 percent Slovákov považuje dvojakú kvalitu za problém a až 57 percent uprednostňuje radšej vyššiu cenu a zároveň vyššiu kvalitu.

Potraviny nikde v Únii nedražejú tak rýchlo ako na Slovensku

Na Slovensku si spotrebitelia v januári 2018 priplatili za potraviny a nealkoholické nápoje medziročne viac o 6,8 percent.

Metodika s pripravuje

EURACTIV sa eurokomisárky Jourovej pýtal, či sa postavenie dvojakej kvality mimo zákon týka iba potravín alebo aj iného tovaru. Komisia podľa nej začína s potravinami, pričom spoločná metodika testovania bude pripravená budúci mesiac.

Členské štáty rozhodnú o tom, ako túto metodiku používať. Testovanie metodiky sa očakáva v druhej polovici roka a bude financované Úniou.

Pôvod potraviny a pôvod hlavnej prísady. Komisia vysvetľuje ako ich označovať

Európska komisia zvažuje upresnenie k nariadeniu o označovaní potravín. Reaguje tak na snahu niektorých štátov zaviesť povinné označovanie pôvodu hlavnej suroviny.

Jourová povedala, že keď ich výskumné centrum skončí s potravinami bude pripravovať aj metodiku pre saponáty.

Český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař privítal návrh Komisie ako veľký pokrok.

Česká europoslankyňa Olga Sehnalová (S&D), ktorá tému dvojakej kvality potravín otvárala od roku 2011, uviedla, že návrh musí byť „dôkladne prerokovaný s dozornými orgánmi a predovšetkým by mal byť vysvetlený“.

Spotrebiteľov treba informovať

„Podľa Komisie by malo byť právo obchodníka na prispôsobenie výrobkov na základe takzvaných legitímnych dôvodov, ako je dostupnosť a sezónnosť surovín a spotrebiteľské preferencie, stále zachované. Musíme zabrániť akýmkoľvek medzerám, ktoré by mohli viesť k ďalšej frustrácii medzi spotrebiteľmi a pocitu, že ani po rokoch diskusií nie sme schopní podniknúť kroky proti nespravodlivému správaniu,“ povedala Sehnalová.

„Ak chcú výrobcovia zmeniť zložky, mali by oboznámiť spotrebiteľov. Nebude to však ľahká debata,“ varovala.

Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV) upozorňuje, že spôsob posudzovania dvojitej kvality ma Slovensku v minulom roku nebol bez problémov.  Ako výrobok s „odlišným zložením“ bol podľa združenia zaradený aj taký, ktorý mal na obale inak popísané zloženie, napriek tomu, že išlo o identický produkt z jedného závodu s rovnakým zložením aj senzorickými vlastnosťami.

Preto bude podľa nich kľúčová metodika, s ktorou príde Spoločné výskumé centrum Európskej komisie (JRC).

„Podľa informácií z rokovaní pri príprave tejto metodiky bude musieť kontrolný orgán nielen rešpektovať všeobecné pravidlá, ale bude musieť vyzvať výrobcu na zdôvodnenie zistených rozdielov, a to by znamenalo ochranu výrobcov pred neodôvodneným označením zavádzania spotrebiteľov,“ uvádza SZZV v stanovisku.

 

Výrobcovia alkoholu predstavili návrh označovania

Výrobcovia alkoholu predstavili návrh na označovanie zloženia ich výrobkov. Či informácie zverejnia na štítku, online alebo oboma spôsobmi, je na nich.

Menej kvalitné potraviny pomaly miznú

Podľa Jourovej doterajší tlak krajín ako Česká republika a Slovensko, už prináša výsledky. Niektoré potraviny dvojakej kvality z trhu už zmizli a viaceré obchodné reťazce naznačili, že určité tovary do našich krajín  dovážať nebudú.

„Vidím to ako úspech. Niektoré produkty už menia receptúru a je to otázka možno dvoch – troch rokov, keď sa takéto  tovary dostanú na trh. Naším cieľom je, aby sa zvýšila kvalita tovarov, u ktorých je momentálne znížená. Podvodné verzie by mali zmiznúť. Ak to nepôjde, tak chceme, aby zmizla značka, ktorá je zavádzajúca. Spotrebiteľ by mal vedieť, či kupuje verziu nižšej kvality,“ vysvetlila Jourová.

Jourová doplnila, že nová legislatíva začne platiť až o niekoľko rokov. Národné inšpekcie však už teraz môžu prevádzkovať testovanie potravín a sledovať podozrivé tovary.

Na Slovensku bude za kontrolu potravín zodpovedná Štátna veterinárna a potravinová správa.