Spotrebitelia vyzývajú Nemecko, aby prestalo brániť farebnému označovaniu výživovej hodnoty potravín

Nutri-Score. [Shutterstock/EURACTIV.com]

Spotrebiteľská organizácia Foodwatch vyzvala nemeckú ministerku pre výživu a poľnohospodárstvo Juliu Klöcknerovú, aby prestala odmietať systému označovania potravín Nutri-Score. Zavedenie tohto označovania po Veľkej Británii a Francúzsku minulý týždeň oznámilo aj Belgicko.

„Najprv Veľká Británia, potom Francúzsko, teraz Belgicko – stále viac krajín v Európe zavádza schémy označovania potravín,“ uviedol v piatok (24. augusta) v Berlíne vedúci výskumu a kampaní vo Foodwatch Oliver Huizinga.

„No ministerka Klöcknerová odmieta zaviesť farebné označovanie množstva cukru, či soli – a to aj napriek tomu, že lekárske združenia, zdravotné poisťovne a spotrebiteľské organizácie už roky požadujú farebné označovanie potravín,“ povedal Huizinga.

Rovnako poukázal na nedávne prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazujú, že väčšina ľudí takúto schému označovania potravín v Nemecku podporuje.

Európa potrebuje riešiť jedlo komplexne

Európa musí pristupovať k svojej potravinárskej politike komplexne, aby bola schopná reflektovať nové výzvy. Dôležitý je pritom dôraz na udržateľnosť a zdravie, zhrňuje Európsky hospodársky a sociálny výbor.

Spochybňovanie

V marci tohto roku Klöcknerová odmietla myšlienku farebného označovania potravín, pričom uviedla, že „zjednodušené farebné označovanie prináša zmätok“.

Poukázala na príklad čerstvo vylisovaného pomarančového džúsu, ktorý obsahoval cukor a získal červený štítok. „Vedľa neho je ľahká limonáda so zelenou značkou. Je teda prírodný produkt naozaj nezdravý?“

Klöcknerová zdôrazňuje, že je nesprávne „vyzdvihovať jednotlivé suroviny a premieňať ich na obetného baránka, ktorý je zodpovedný za nesprávnu výživu“. Potrebná je celková stratégia na zníženie kalórií v potravinách, tvrdí.

Bude Únia nakupovať viac americkej sóje? Ešte sa uvidí, tvrdí nemecká ministerka

Podľa spolkovej ministerky poľnohospodárstva Julie Klöcknerovej nie je vôbec isté, že Únia začne nakupovať toľko sóje, ako americkým poľnohospodárom sľubuje Donald Trump 

Nemecký potravinársky priemysel považuje systém označovania potravín za veľmi kritický. Niektoré spoločnosti sa však snažia o vytvorenie jednotného európskeho značenia, pripomínajúceho značenia z križovatiek, založeného na britskom modeli.

Podľa koaličnej dohody CDU-CSU a SPD chce nemecká vláda ďalej rozvíjať systém nutričného označovania balených a spracovaných potravín pomocou vizualizácie ich obsahu, a to „v zjednodušenej forme, ak to bude potrebné“.

Tento model má byť vypracovaný spoločne s potravinárskymi a spotrebiteľskými združeniami, ako aj so zreteľom na menších producentov do leta 2019.

Výber zdravších možností

V stredu (22. augusta) belgická ministerka zdravotníctva Maggie de Blocková oznámila, že krajina po konzultáciách s priemyselnými orgánmi zavedie systém nutričného označovania Nutri-Score, ktorý v roku 2017 zaviedlo aj Francúzsko.

Zdôraznila však, že jeho používanie zostáva dobrovoľné, pričom výrobcovia a distribútori potravín v Belgicku nie sú povinní systém používať. Vyjadrila ale nádej v to, že ho prijme čo najviac spoločností.

V novembri 2017 zaviedlo farebné označenie nutričného obsahu, nazývané Nutri-Score aj Francúzsko. Systém všetkým jedlám (okrem jednozložkových potravín a vody) určuje výživovú hodnotu od tmavej zelenej A (najlepšie) po červenú E (najhoršiu), v závislosti od prítomnosti zlých a dobrých živín.

Harmonizované testy dvojakej kvality potravín vyskúšajú krajiny do konca roka

Európski vedci dali dokopy metodiku, ako porovnateľne odhaliť zásadné rozdiely v kvalite potravín. Po prvom spoločnom testovaní sa môže metodika doladiť.

Cieľom iniciatívy je poskytnúť spotrebiteľom zrozumiteľné informácie, aby pri nákupe potravín, zohľadňovali ich výživové hodnoty rovnako, ako ich cenu alebo chuť. Snahou je vytvoriť také potravinové prostredie, ktorého systém označovania vedie spotrebiteľov k výberu zdravších možností.

Podľa OECD môžu farebne označovacie schémy znížiť príjem kalórií o 4 percentá a pri rozhodovaní o zdravšej alternatíve podporiť až o 18 percent viac ľudí.

Európsky akčný plán pre výživu a potraviny Svetovej zdravotníckej organizácie na roky 2015 až 2020 vyzýva krajiny, aby rozvíjali a zavádzali systémy na označovanie potravín, ktoré sú ľahko zrozumiteľné a poskytujú spotrebiteľom dodatočnú interpretáciu nutričných informácií.

To, že sú spotrebitelia usmerňovaní k zdravším možnostiam, pôsobí ako stimul pre prevádzkovateľov potravín, ktorí sú nabádaní transformovať svoje výrobky. Označovanie môže teda prispieť k zlepšeniu výživovej kvality stravy, čo je dôležité najmä v súvislosti s vysokým výskytom chorôb, súvisiacich s výživou a obezitou v celom európskom regióne, tvrdí organizácia.