Mentor Network Program

Stretnutie študentov vysokých škôl s manažérmi slovenských a medzinárodných firiem

Bratislava, 10. mája 2018Dnes podvečer sa priestory rezidencie amerického ambasádora zaplnili vyše 40timi talentovanými študentami vysokých škôl z Bratislavy, Košíc, Prešova, Žiliny, Trnavy, Banskej Bystrice, Viedne a Londýna, ktorí mali možnosť pozhovárať sa s úspešnými manažérmi 20 slovenských a medzinárodných firiem na jedinečnom podujatí „Mentor Network Program“, ktoré organizuje AmCham, CSI Leasing a Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Prvotná koncepcia „Mentor Network Programu“ pochádza z Regional Business Council v St. Louis štátu Missouri, USA, kde funguje mentoringový program pre študentov vysokých škôl. Myšlienku mentoringového programu priniesol na Slovensko Martin Kardoš, riaditeľ CSI Leasing zo Spojených štátov amerických v roku 2007. „Stretnutie so zástupcami firiem je pre študentov mimoriadne inšpiratívne. Mentoringový program je skvelý nástroj, ako sa môžu študenti dostať do kontaktu so skutočným podnikateľským prostredím, ako získať vedomosti, rady a know-how priamo od skúseného mentora,“ hovorí Martin Kardoš, výkonný riaditeľ CSI Leasing.

Cieľom projektu „Mentor Network Program“ je poskytnúť študentom príležitosť kariérneho mentoringu a poradenstva priamo od významných generálnych riaditeľov a manažérov firiem. Peter Rusiňák, koordinátor programu z Americkej obchodnej komory v SR zdôrazňuje: „Jednou z hlavných myšlienok tejto príjemnej trojhodinovej recepcie je motivovať študentov k dosiahnutiu podobných výsledkov, aké dosiahli zúčastnení inšpiratívni mentori. Študenti sa môžu priamo učiť a inšpirovať príbehmi mentorov s ohľadom na svoju pracovnú budúcnosť.“

Mentoringový program má na Slovensku už dlhodobú tradíciu aj vďaka americkej ambasáde. „Naše veľvyslanectvo je hrdým partnerom Mentor Network Programu už od jeho založenia pred jedenástimi rokmi,“ povedal veľvyslanec Adam Sterling. „Poskytuje jeho účastníkom jedinečnú príležitosť rásť a budovať svoju kariéru pomocou kontaktov s profesionálmi.”

Ako uvádza jeden z vybraných študentov, ktorý sa programu zúčastnil v minulosti: „Mentori, ktorých som stretol na podujatí, boli skutočne veľké osobnosti. Nemali problém zdieľať svoje skúsenosti, názory a boli voči nám študentom veľmi otvorení. Dozvedel som sa, aké chyby mentori počas svojej kariéry urobili, ako sa pripraviť na pohovor alebo to, že vedomosti zo školy, prax a celoživotné vzdelávanie idú ruka v ruke s úspešnou kariérou.“

O „Mentor Network Programe“

Program je štruktúrovaný do troch etáp. Prvú fázu predstavuje orientačné stretnutie, počas ktorého študenti získavajú základné informácie o programe, o očakávaniach a jeho nasledujúcich etapách. Študenti sú vedení k bližšiemu štúdiu informácií o participujúcich firmách a k príprave určitých tém a otázok do diskusie počas recepcie.

Druhá fáza programu je samotná recepcia, kde sa študenti stretávajú s top manažérmi. Spoločenská atmosféra tohto podujatia vedie študentov k tomu, aby diskutovali s prítomnými podnikateľmi a manažérmi o rôznych aspektoch profesionálneho života súvisiacich so vzdelaním, prácou, manažmentom či riadením spoločnosti. Väčšina študentov považuje za najzaujímavejšie dozvedieť sa o prekážkach a ich prekonávaní, o dosiahnutých úspechoch, ktoré ich môžu následne motivovať k vlastnému rozvoju a stanoveniu si ambicióznych cieľov. Študenti si následne vyberajú mentora, s ktorým by sa chceli stretnúť počas osobných konzultácií.

Tretia fáza programu je zameraná na osobné stretnutie medzi študentom a mentorom. Firma, v ktorej mentor pôsobí, poskytne vybranému študentovi aspoň jedno stretnutie, vďaka ktorému študent získa prehľad o spoločnosti a jej fungovaní, ako aj rady v otázkach súvisiacich s profesionálnym životom. Každý študent je zodpovedný za nadviazanie prvého kontaktu. Predstavitelia nasledujúcich firiem budú hosťovať vybraných študentov v rámci tohtoročného podujatia: AT&T, Cisco, CSI Leasing, DELL, Google, Komunálna poisťovňa, Lenovo

Maxman Consultants, Merck, Merck Sharp & Dohme, MetLife Slovakia, Microsoft, Oracle, Orange, Orange Business Services, PwC, Slovanet, Soitron, Squire Sanders, The Bridge, US Embassy a ZF TRW.

Fotografie z minulého ročníka