Neúctou k vede Slovensko hazarduje so svojou budúcnosťou

Pixabay

Laboratórium [Michal Jarmoluk/Pixabay]

Ako zástupcovia širšej podnikateľskej komunity so znepokojením sledujeme nedávny vývoj a pochybnosti súvisiace s prideľovaním stimulov na vedu a výskum. Apelujeme preto na kompetentné orgány štátnej správy k zavedeniu účinných mechanizmov, ktoré reálne pomôžu slovenskej vede a navrátia dôveru spoločnosti vo verejné inštitúcie. Zároveň zdôrazňujeme potrebu vytvorenia národnej politiky vedy a výskumu (VaV), reformy systému ich podpory ako aj zvýšenie objemu verejných výdavkov do základného a aplikovaného výskumu s ex- post hodnotiacim mechanizmom efektívnosti.

Výdavky na vedu a výskum na Slovensku sú dlhodobo najnižšie spomedzi krajín V4 a jedny z najnižších v EU, čo kritizuje aj aktuálna správa Európskej komisie o Slovensku. Z nedávnej analýzy Národného kontrolného úradu (NKÚ) vyplýva, že Slovensko je na chvoste aj v čerpaní zdrojov z programu EÚ na podporu výskumu a inovácií Horizont 2020. NKÚ za kľúčový problém slovenskej vedy považuje absentujúci komplexný strategický dokument a rozdrobenosť manažmentu s nejasnými kompetenciami jednotlivých vedeckých inštitúcií.

V období priemyslu 4.0 sú hybnou silou inovácie sprevádzané sofistikáciou ľudskej činnosti, čo vytvára obrovskú príležitosť pre malé krajiny, ktoré aj vďaka úspešným vedeckým aplikáciám majú možnosť uspieť vo svetovej konkurencii. Ak chce Slovensko pokračovať v udržateľnom ekonomickom raste, musí pochopiť, že kvalitná veda prepojená na inovácie je základnou predispozíciou pre vytváranie pracovných pozícií s vyššou pridanou hodnotou. Budeme preto podporovať aj ďalšie snahy širokej komunity zamestnávateľských a podnikateľských združení upozorňujúce na nevyhnutnosť zásadnej reformy v tejto oblasti.

Zdôrazňujeme, že Slovensko potrebuje (I) mať vytvorenú dlhodobú víziu vrátane vybraných strategických priorít a (II) vytvoriť systematický mechanizmus podpory, ktorý bude základným pilierom fungujúceho ekosystému znalostnej ekonomiky.

Partner

Philip Morris International