Nová vláda považuje zvyšovanie potravinovej sebestačnosti za strategický záujem štátu. Aké opatrenia by mala prijať pre zníženie závislosti na dovoze zahraničných potravín? A ako skĺbi svoju ambíciu s čoraz prísnejšími požiadavkami Únie pre udržateľnú potravinovú produkciu?
Slovensko aj napriek priaznivým prírodným podmienkam už dávno nie je sebestačné v v oblasti základných agropotravinárskych komodít. Naopak, dovoz zahraničnej produkcie každým rokom stúpa. Zvyšovať podiel domácich potravín na stoloch slovenských spotrebiteľov už tradične sľubujú striedajúce sa politické garnitúry. Rovnako tak ide o jednu z hlavných priorít nové ho vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Je ale nízka potravinová sebestačnosť skutočne problémom, alebo ide v čase spoločného trhu EÚ o zastaraný koncept? Ktorých agropotravinárskych komodít by Slovensko mohlo produkovať viac? A ako konkrétne chce nová vláda dosiahnuť vyššiu sebestačnosť vo vybraných potravinách?
Súčasťou Európskej zelenej dohody je aj ambícia zmeniť poľnohospodársku a potravinársku produkciu v EÚ. V máji Európska komisia predstavila dlhodobú potravinovú stratégiu z Farmy na stôl, ktorá prináša ambiciózne ciele v agropotravinárskom sektore. Pre ich plnenie bude kľúčové aktívne zapojenie farmárov a spracovávateľov. Je slovenskí agrosektor pripravení na odvážne ciele pripravení? Môže navrhovaná európska stratégia ohroziť konkurencieschopnosť slovenských farmárov a potravinárov a následne prispieť k väčšej závislosti Slovenska na zahraničných potravinách, alebo sú požiadavky na udržateľnejší potravinový cyklus pre príležitosťou?
-
Nová zelená architektúra Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ
Viac energie z obnoviteľných zdrojov, menej pesticídov, a lepšia ochrana biodiverzity v poľnohospodárskej krajine. Zelená reforma agropolitiky EÚ sľubuje viac peňazí na ochranu prírody a klímy, ako aj nové pravidlá, ktoré motivujú farmárov na pôde hospodáriť šetrnejšie.
-
Zuzana Nouzovská: Pre udržateľnosť potravinového systému je nevyhnutný odklon k regionálnej produkcii
Eurokomisia v potravinovej stratégii EÚ navrhuje zaviesť etikety s označením výživovej hodnoty na prednej strane balenia potravín. Podľa riaditeľky Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Zuzany Nouzovskej ale zaostávame hlavne vo výchove spotrebiteľa, aby údajom z etikety rozumel.
-
Dáva zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska zmysel? (ANKETA)
Strategický záujem štátu alebo prekonaný koncept, ktorý narušuje konkurenčné prostredie? Názory expertov a expertiek na zvyšovanie potravinovej sebestačnosti na národnej úrovni sa líšia.
-
Mičovský: Z ekologických cieľov potravinovej stratégie EÚ nebudeme chcieť vykľučkovať
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský hovorí, že agrorezort pod jeho vedením spraví všetko pre to, aby znížil zaťaženie pôdy pesticídmi, ako to eurokomisia navrhuje v potravinovej stratégii Z farmy na stôl. Stratégia navrhuje znížiť ich spotrebu do roku 2030 o polovicu.
-
Ladislav Miko: Peniaze z EÚ dajú Slovensku veľkú šancu rozšíriť bioprodukciu (VIDEO)
Nie je pravda, že plodiny ekologického poľnohospodárstva majú dramaticky nižšie výnosy ako konvenčne pestované plodiny, myslí si vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. „Organické poľnohospodárstvo vie dodávať podobné výnosy, ale v lepšej kvalite,“ hovorí Miko.
-
EURACTIV Podcast | Miko o potravinovej stratégii EÚ: Ekologické požiadavky budú platiť aj pre producentov z tretích krajín
Zvýšenie výmery ekologických fariem neohrozí potravinovú bezpečnosť EÚ, hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Investícia do organického poľnohospodárstva je investíciou do kvality a pridanej hodnoty, tvrdí Miko.
-
Podiel slovenských potravín na regáloch obchodov sa nezvýšil ani počas korony
Podiel slovenských výrobkov na pultoch predajní sa medziročne zvýšil iba nepatrne. Slovenské obchody aj napriek obmedzeniam na hraniciach počas koronakrízy uprednostňovali dovoz pred domácou výrobou. Najväčší pokles zaznamenali dokonca u cestovín a olejov, ktoré počas núdzového stavu na pultoch chýbali.
-
EURACTIV Podcast | Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo po koronakríze
Na témy potravinovej sebestačnosti a udržateľnosti agropotravinárskeho sektora diskutovali minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, europoslanec Michal Wiezik, šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.
-
Sebestačnosť verzus udržateľnosť: Dve výzvy pre slovenský agrosektor (VIDEO)
Zvyšovanie potravinovej sebestačnosti je hlavným cieľom novej vlády v agropotravinárskom sektore. Na aké opatrenia by sa mal agrorezort zamerať, aby bolo Slovensko menej závislé na zahraničnej produkcii? A ako kľúčoví sektoroví aktéri hodnotia novú potravinovú stratégiu Z farmy na stôl? Na …