Uživí ekologické poľnohospodárstvo Slovensko?

Ilustračný obrázok. [Pixabay.]

Európska komisia minulý rok predstavila dlhodobú potravinovú stratégiu Z farmy na stôl, ktorá má zásadným spôsobom prekopať celý poľnohospodársky a potravinový systém v EÚ. Jej zámerom je zaistiť, aby agropotravinárstvo takisto prispelo k plneniu cieľov Európskej zelenej dohody.

Jedným z hlavných cieľov stratégie je väčšia podpora ekologického poľnohospodárstva. Do roku 2030 by ekofarmy mali tvoriť aspoň 25 percent poľnohospodárskej pôdy v EÚ. S tým súvisia aj ďalšie ciele stratégie, ktoré sú nevyhnutným predpokladom ekologického poľnohospodárstva: zníženie používania chemických ochranných prostriedkov a hnojív, či dobré životné podmienky zvierat.

Je v silách slovenského agropotravinárskeho sektora splniť európske ciele?

PDF na stiahnutie