Potravinová stratégia EÚ Z farmy na stôl chce zmeniť celý európsky potravinový systém. Európska komisia chce, aby potraviny boli zdravšie, mali menšiu ekologickú a klimatickú stopu a zároveň boli aj dostupné pre všetkých ľudí.
Ako to chce EÚ dosiahnuť? Zhodujú sa tieto ciele s potrebami slovenského agropotravinárskeho sektora? Ako sa na navrhované zmeny pozerajú potravinári?
-
Video | Ekonomika 19 marca 2024|09:20
Európska únia sa púšťa do regulácie informácií, ktoré výrobcovia umiestňujú na obaly potravín. Európska komisia sľúbila v potravinovej stratégii Z farmy na stôl navrhnúť harmonizované označovanie ekologickej stopy potravín, no tento návrh zatiaľ neexistuje.
-
Článok | Ekonomika 20 februára 2024|12:02
Potravinári vyzývajú na verejnú diskusiu o poľnohospodárskej a potravinárskej politike a o využívaní verejných zdrojov. Uviedla to v súvislosti s protestami farmárov riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.
-
Podcast | Ekonomika 14 februára 2024|07:20
Európsky parlament dal zelenú návrhu Európskej komisie na uvoľnenie pravidiel pre niektoré nové technológie genetickej modifikácie rastlín. Europoslanci sa ale boja, že stratíme možnosť rozhodnúť sa, či chceme kupovať a konzumovať potraviny s obsahom GMO.
-
Článok | Ekonomika 7 februára 2024|13:59
Minister Richard Takáč tvrdí, že už sú v EÚ štáty, ktoré majú v ústave definovaný minimálny podiel domácich potravín v obchodných reťazcoch. Podľa obchodníkov taká krajina nie je. Keď sa o to pokúsili zákonom v Česku a Rumunsku, zasiahla eurokomisia.
-
Článok | Ekonomika 30 januára 2024|15:14
Slovensko sa pridalo k listu dvanástich štátov EÚ, v ktorom laboratórne pestované mäso označujú za hrozbu pre zvieracie farmy, vidiek, ale aj pre zvieratá samotné. „Mäso vypestované v laboratóriu nezabezpečuje vyššie normy pre dobré životné podmienky zvierat,“ tvrdia.