Maroš Šefčovič ocenil záujem študentov o energetiku

Inšpiratívni mladí ľudia, zvučné mená regionálnej energetiky i podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu. Aj tak vyzeral druhý ročník Letnej školy energetiky, ktorý sa konal v kaštieli Mojmírovce neďaleko Nitry. Spomedzi 107 uchádzačov zo 17 krajín si svoju účasť vybojovali študenti technických odborov, ekonómie, práva, prírodovedných aj spoločenských vied z ôsmich krajín, najmä z krajín Vyšehradskej štvorky. S cieľom  podeliť sa s nimi o svoje poznatky a skúsenosti precestovalo spolu viac ako 50 odborníkov z celej Európy vyše 40 tisíc kilometrov.

„Bola to obohacujúca skúsenosť pre každého z nás. Mohli sme prezentovať naše myšlienky a pýtať sa odborníkov z praxe,“ hovorí David, ktorý študuje materiálové inžinierstvo v maďarskom Miškovci. „Letnú školu by som odporúčala nielen študentom, ale aj mladým profesionálom, ktorí práve štartujú svoju kariéru v energetike,“ dodáva Viera, ktorá študuje manažment v Zlíne. Študenti ocenili najmä otvorenosť odborníkov a tiež možnosť konfrontovať svoje názory s realitou z praxe. Ako pri osobnom stretnutí so študentmi Letnej školy skonštatoval podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič, práve teraz je najvhodnejší čas venovať sa energetike, ktorá prechádza významným transformačným obdobím. Od 26. júna do 2. júla diskutovali študenti aj o zmenách na energetických trhoch, o regulácii, o investíciách do energetickej infraštruktúry, či o úlohe jadra a obnoviteľných zdrojov.

Úlohu Letnej školy pri príprave novej generácie odborníkov a profesionálov pre energetiku vyzdvihla Marion Labatut z asociácie Eurelectric, ktorá zastupuje záujmy elektropriemyslu na európskej úrovni. Podľa nej spoločnosť potrebuje bystrých ľudí s odvahou meniť zabehnuté modely a adaptovať ich na nové podmienky. „Letnú školu energetiky považujem za skvelú iniciatívu,“ dodala. „Študenti mali veľmi sofistikované otázky, na ktoré aj profesionáli ťažko hľadali odpovede,“ hovorí Andrzej Ancygier z Climate Analytics v Berlíne. „Potrebujeme novú elitu a nových lídrov a títo lídri sa formujú práve tu,“ uviedol.

„Zámerom druhého ročníka Letnej školy energetiky bolo spojiť mladých ľudí z regiónu, vytvoriť pre nich inšpiratívne prostredie a poskytnúť im priestor na diskusiu s odborníkmi,“ hovorí Martina Vass zo Slovenských elektrární, ktorá podujatie organizovala po druhýkrát. Okrem diskusií mali študenti možnosť otestovať na cestách elektrické autá, navštíviť niekoľko elektrární a prejsť profesionálnym debatným a mediálnym tréningom.  Hlavným partnerom podujatia bola energetická skupina MVM, tešilo sa však aj podpore Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Auto-Impexu, Západoslovenskej energetiky, Rosatomu, Slovenskej debatnej asociácie, PR agentúry Seesame i  Akademického Centra GLOBSEC.