Počet vegánov a vegetariánov v Európe rastie

Podľa čiastkových štatistík počet vegánov a vegetariánov v Európe rastie. Vegánska diéta je priaznivejšia ku klíme: hlavným zdrojom CO2 z poľnohospodárstva je živočíšna výroba.

Celkové štatistiky o počte vegetariánov a vegánov v EÚ neexistujú. Čiastkové čísla s viacerých krajín však naznačujú, že ich počet rastie. V Nemecku sa k vegetariánstvu hlásilo 11 percent opýtaných (2017), na Slovensku dve percentá (2016).

Dôvodom pre vyradenie mäsa zo stravy môže byť aj starosť o životné prostredie. Produkcia mäsa a živočíšnych výrobkov je zodpovedná za produkciu viac ako troch štvrtín emisií skleníkových plynov z poľnohospodárstva.

Infografika bola spracovaná v rámci projektu #dataEU, realizovaného v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.