Zelené organizácie zoradili politické strany do rebríčka podľa ich klimatickej politiky

Organizácie Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme – CEPA, Slovenská klimatická iniciatíva (SKI), Fridays for Future Slovensko, Budovy pre budúcnosť, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Extinction Rebellion Slovensko, Znepokojené matky a Nestrácajme čas analyzovali, ako chcú politické strany kandidujúce v tohtoročných parlamentných voľbách pristupovať k riešeniu klimatickej krízy a krízy biodiverzity. Výsledky zverejnili pre verejnosť na stránke www.volmezaklimu.sk.

Každá oslovená strana získala po vyhodnotení jej odpovedí na klimatický dotazník a programu klimatický štítok podľa toho, ako ambiciózne plánuje bojovať s klimatickou zmenou a stratou biodiverzity. Počet bodov potrebný na získanie hodnotenia A+ nedosiahla ani jedna kandidujúca strana. Najvyšší počet bodov z oslovených strán získala Koalícia PS/SPOLU a jediná získala hodnotenie A. Klimatický štítok B si delia strany Za ľudí a Sme rodina. Najviac strán si podelilo pozíciu C – Dobrá voľba, KDH, Most-Híd a OĽANO. Predposlednú pozíciu D získala SaS a v najnižšej triede skončil SMER-SD a SNS, ktorí neodpovedali na dotazník a ani nemajú program venujúci sa klimatickej zmene.

“Klimatická kríza by mala byť prioritnou témou politických strán. Teraz máme pravdepodobne poslednú šancu nastaviť opatrenia na zníženie emisií skleníkových plynov. Nasledujúce volebné obdobie môže byť rozhodujúce na to, či vôbec zvládneme zachrániť budúcnosť nás a planéty. Keďže klimatická kríza je komplexná a pomerne zložitá téma, rozhodli sme sa spoločnými silami urobiť pre verejnosť prehľadnú analýzu, ktorá im napovie, koho voliť, ak chcú voliť za klímu,” povedal koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko, Radek Kubala.

Organizácie rozoslali dotazník politickým stranám na začiatku decembra. Z desiatich oslovených politických strán[1] odpovedalo osem. Na výzvu nereagovali SMER-SD a SNS.

“Okrem ambicióznych cieľov na znižovanie emisií je pre nás podstatné aj to, ako chcú postupovať v najdôležitejších odvetviach od energetiky a priemyslu, cez dopravu, poľnohospodárstvo až po ochranu biodiverzity a lesov. Keď sa pozrieme detailne na programy a odpovede jednotlivých strán, vidíme, že ich plány nie sú také pozitívne ako ich deklarácie,” dopĺňa Juraj Melichár koordinátor Priateľov Zeme-CEPA.

Podľa Lucie Szabovej z iniciatívy Znepokojené matky si stále viac ľudí uvedomuje potrebu postaviť sa výzve, akou je klimatická kríza, a konať. “Ak chcete vo februári urobiť jednu vec, ktorá pomôže ochrániť klímu, choďte spolu s vašimi blízkymi voliť klimaticky zodpovednú vládu. To, čo zanedbáme a zmeškáme v najbližších rokoch, už zdá sa nebudeme mať šancu napraviť my ani naše deti.”

Zhrnutie výsledkov hodnotenia strán z pohľadu ochrany klímy:

• Všetky strany chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Žiadna neuvažuje o ambicióznejšiom cieli do roku 2040.
  • Okrem SaS sa všetky strany zaviazali podporiť zvýšenie európskeho ciela pre znižovanie emisií do roku 2030, ktorý je v súčasnosti 40 %. OĽANO chce zvýšenie na 45 %, KDH a Dobrá voľba na 50 %, Most-Híd a Za ľudí na 55 %. Najambicióznejší cieľ 65 % podporuje Kalícia PS/SPOLU a Sme Rodina.
  • Postupné ukončenie využívania elektriny a tepla z plynu nepodporuje iba KDH a SaS. Najambicióznejší cieľ ukončiť využívanie plynu do roku 2030 podporuje OĽANO, ostatné strany podporujú ukončenie do roku 2040.
  • Všetky strany podporujú razantné zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov na energetickom mixe Slovenska. Iba SaS podporuje plán dosiahnuť sto percent energie z obnoviteľných zdrojov.
  • Obnovu verejných budov smerom k zníženiu energetickej náročnosti tempom 3 % ročne podporujú všetky strany, ktoré nám odpovedali, okrem OĽANO, ktorá preferuje tempo 2 % ročne.
  • Vyhlásenie klimatickej núdze Národnou radou SR podporujú v odpovediach všetky strany okrem KDH a SaS.
  • Znižovanie emisií v poľnohospodárstve a presun dotácií z intenzívneho poľnohospodárstva do ekologických a udržateľných foriem poľnohospodárstva podporujú všechny zúčastnené strany. Zároveň sa však žiadna strana vo svojom programe nezaoberá potrebou znížiť spotrebu živočíšnych výrobkov a presmerovania produkcie na rastlinné alternatívy.
  • Všetky strany považujú pokles biodiverzity a vymieranie druhov za vážny problém ohrozujúci budúcnosť Slovenska.
  • Rozširovanie prísne chránených území nepodporuje iba Sme Rodina. Rozšírenie chránených území na 5 % podporuje Dobrá voľba, KDH, Most-Híd, OĽANO, SaS a PS/SPOLU. Rozšírenie na 10 % podporilo iba Za ľudí.

Environmentálny audit politických strán. Zdroj: volmezaklimu.sk

[1] Desať najsilnejších politických strán, ktorých aktivity nemajú verejne deklarovaný cieľ oslabenia demokratickej občianskej spoločnosti. Podľa novembrového prieskumu AKO, ktorý bol najčerstvejším prieskumom v čase posielania dotazníku to boli Smer-SD, Za ľudí, Koalícia PS/Spolu, OĽANO, Sme rodina, SNS, KDH, SaS, Most-Híd, Dobrá voľba